PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Palamuse museum_classroom.jpg
Foto: Publicitātes foto
Nāc un atklāj Dienvidigaunijas apslēptās pērles.

Palamusē atrodas muzejs, kurā reiz mācījies Oskars Lutss, kurš vēlāk kļuva par slavenu Igaunijas rakstnieku. Muzejā varat apskatīt un iejusties, zemnieku bērnu skolas gaitās 1895. gadā.

Autentiskajā 19. gadsimta skolas namā varat iesēsties vecajos skolas solos, parakstīt ar grifeli vai spalvu un tinti. Varat arī ieskatīties tā laikmeta ikdienas dzīvē – ielūkoties draudzes ķestera ģimenes guļamistabā un iedzert ķestera kundzes ārstniecisko tēju. Tā ir lieliska iespēja pieredzēt savām acīm 19. gadsimtā dzīvojušo cilvēku ikdienas gaitas un zemnieku bērnu skolas dzīvi.

Papildu vecajai skolas mājai,  jaunā muzeja galvenajā ēkā ir interaktīva ekspozīcija, kur viena no daļām ir veltīta filmas “Pavasaris” uzņemšanai. Oskara Lutsa uz Palamuses stāstu pamata, sarakstītā grāmata “Pavasaris” (Kevade) tika ekranizēta 1969. gadā, kas kļuvusi par igauņu, visu laiku iecienītāko filmu. Latviešu valodā šī grāmata iznāca 1965. gadā.

Visa ekspozīcija ir apskatāma ar audiogida, latviešu valodā, palīdzību.

Palamuses muzejs atrodas tikai 2,5 h brauciena attālumā no Valmieras un 45 min. brauciena attālumā no universitātes pilsētas Tartu. Tā ir laba iespēja papildināt Igaunijas apmeklējumu ar kultūrvēsturisko  zināšanu papildināšanu Palamusē.

Skatīt vairāk mājaslapā.

Projektu “Palamuses muzeja attīstīšana” līdzfinansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds.