PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

5710.jpeg
Lielākā daļa jeb 65% bērnu atzīst, ka internetā ir "kas tāds, kas viņu vecuma bērniem varētu būt kaut kādā veidā slikts vai nepiemērots", liecina Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) veiktā aptauja.

Kā informēja fakultātes ārējo sakaru koordinētāja Indra Zomerovska, SZF top pētījums par bērnu drošību internetā. Fakultātes veiktā aptauja liecinot, ka Latvijas bērniem ir salīdzinoši augsts to savu digitālo prasmju un iemaņu novērtējums, kas saistītas ar drošību internetā, vēsta ziņu aģentūra LETA. Internets ir vieta, kur vairums bērnu jūtas psiholoģiski komfortabli un attiecības ar cilvēkiem veido brīvāk, nekā tiekoties klātienē, skaidroja I. Zomerovska.

Vienlaikus pētījuma rezultāti norāda arī uz potenciāliem riskiem - lielākā daļa aptaujāto atzinuši, ka internetā ir "kas tāds, kas viņu vecuma bērniem varētu būt kaut kādā veidā slikts vai nepiemērots". Biežāk tika minēta pornogrāfija un vardarbība. Salīdzinot Latvijas datus ar citās Eiropas valstīs veiktajiem pētījumiem, mūsu bērni biežāk saskaras ar potenciāli vardarbīgu lietotāju radītu saturu, informēja I. Zomerovska.

Kā pastāstīja pētniece Guna Spurava, Latvijas pētījuma rezultātu analīze turpinās, jo dati tiek salīdzināti ar citu valstu pētījumiem. Eiropas valstīs lielākie riski internetā, ko saskata bērni, ir iebiedēšana, uzmākšanās, personīgas informācijas ļaunprātīga izmantošana, nevēlama vai seksuāla rakstura kontaktēšanās ar svešiniekiem, kā arī interneta komerciālais saturs. Bērni apzinās sociālo tīklu potenciālos riskus, taču tas nenozīmē, ka viņi darīs visu, lai no tiem izvairītos, jo, pat ja bērns ir informēts par riskiem, viņš tos neattiecina uz sevi, viņam tie nerūp.

Latvijā aptauja notika no 2013.gada 12.septembra līdz 21.novembrim, aptaujāts tika 1001 bērns 9-16 gadu vecumā pēc nejaušās izlases principa visos Latvijas reģionos. Pētījuma lauka darbu veica tirgus un sabiedriskās domas centrs SKDS.