PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

66% pedagogu saņem atalgojumu virs 350 latiem pirms nodokļu nomaksas, informē Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Valsts izglītības informācijas sistēmā (VIIS) pieejamie dati uz šā gada 8.oktobri liecinot, ka atalgojumā no valsts budžeta mērķdotācijām 12% pedagogu saņem 750 un vairāk latu pirms nodokļu nomaksas, bet 23% pedagogu saņem no 550 līdz 750 latiem. Ministrija norāda, ka daudzās pašvaldībās tiek veiktas arī piemaksas pedagogu algām, vēsta ziņu aģentūra LETA.

15% pedagogu darba samaksa ir no 350 līdz 450 latiem, bet 16% pedagogu darba algā saņem no 450 līdz 550 latu. Savukārt zemāko darba samaksu līdz 280 latiem mēnesī pirms nodokļu nomaksas saņem 20% pedagogu, strādājot vienu vai nepilnu slodzi. Vidējā pedagogu slodze valstī ir 1,3 darba algas likmes.

Dati apkopoti uz šā gada 8.oktobri pašvaldību izglītības iestādēs - vispārējā izglītībā, speciālajās skolās bez internātskolām, pirmsskolas izglītības iestādēs.

"Lai arī minimālo samaksu par darbu saņem neliels skaits pedagogu, kopumā atalgojums joprojām ir vērtējams kā nepietiekams, arī spēkā esošā izglītības finansēšanas sistēma ir pārāk sarežģīta un sadrumstalota, tādēļ ne vienmēr taisnīga," pauž izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

Viņš akcentē, ka izstrādātais memoranda projekts paredzēja pedagogu algu pieaugumu nākamajā mācību gadā un pakāpenisku pāreju uz jaunu izglītības finansēšanas modeli. Turklāt, mainoties šim modelim, skolotāju algām jāpieaug arī turpmākajos gados, uzsver ministrs.