PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

10826.jpeg
Foto: william87 / 123RF
Apmaiņas programma – pieredze, kas interesē un nedaudz biedē teju ikvienu jaunieti, kurš kādreiz domājis par pieredzes gūšanu, gadu mācoties ārvalstīs. 

Lai veidotu skaidrāku priekšstatu par mācību apmaiņas programmām, ikviens interesents ir aicināts uz „„AFS Latvija” Starpkultūru programmas” atvērto durvju dienu, kas notiks 24.novembrī plkst. 17.00 AFS birojā Rīgā, Blaumaņa ielā 38/40, 4.stāvā.

Atvērto durvju dienā ikvienam būs iespēja uzzināt visu nepieciešamo par došanos vidusskolas apmaiņas programmā ārvalstīs, noklausīties apmaiņā bijušo skolēnu pieredzes stāstus un apsvērt iespēju pašam doties apmaiņas programmā. Organizācijas darbinieki un brīvprātīgie būs gatavi atbildēt uz visiem interesējošajiem jautājumiem.

„AFS Latvija” programmas  koordinatore Inese Diebele uzsver, ka ikviens jaunietis, ierodoties uz atvērto durvju dienu, varēs iztaujāt savus vienaudžus, kuriem ir bijusi pieredze apmaiņas programmās citā valstī. „Kā mēs labi zinām, reālie vienaudžu pieredzes stāsti ir tie, kas iedrošina, motivē sasniegt augstākus mērķus un doties piedzīvojumos, tāpēc šajā dienā jaunieši varēs diskutēt savā starpā, izvērtējot iespējas, kādas viņiem tiek dotas,” tā I.Diebele.

Liepājniece Alīna Bratkova, kura nu jau divus mēnešus atrodas mācību apmaiņas programmā Vācijā, atzīst, ka ir gandarīta par uzdrīkstēšanos doties apmaiņā. Kā lielākos ieguvumus Alīna jau šobrīd min valodas apguvi, jaunus draugus, kā arī personības izaugsmi. „Divu mēnešu laikā jau esmu daudz labāk apguvusi vācu valodu. Papildu valodai esmu arī ieguvusi lieliskus draugus no visas pasaules, kā arī jūtu, ka esmu kļuvusi drošāka un atvērtāka. Ir pagājuši tikai divi mēneši un varu teikt vienīgi pozitīvus vārdus par savu iesākto apmaiņas gadu,” stāsta Alīna, uzsverot, ka jau pašlaik nevar sagaidīt, kādus piedzīvojums viņai nesīs atlikušie mēneši Vācijā. Viņa arī iedrošina citus vienaudžus nebaidīties un pieņemt izaicinājumu mācīties svešā valstī, lai pēcāk atgrieztos mācīties Latvijā.

Savukārt I.Diebele uzsver, ka, ja vidusskolēns apsver iespēju par dalību apmaiņas programmā, tad par to ir jādomā laicīgi, jo jau pašlaik notiek aktīva pieteikšanās mācību programmām. „Liela daļa jauniešu par apmaiņas programmām domājuši jau pamatskolas laikā, tāpēc, tiklīdz sākuši vidusskolu, jau meklē iespēju, kā doties apmaiņas programmā. Šie skolēni piesakās ļoti laicīgi, izvēlas sev vispiemērotāko valsti un jau ar nepacietību gaida nākamo mācību gadu,” stāsta programmu koordinatore. 

Atvērto durvju dienā būs iespēja uz vietas aizpildīt pieteikuma anketu par mācībām ārzemēs, iepriekš saņemot konsultāciju par to, kā tiek organizēts pieteikšanās process. Jau šobrīd ir iespēja pieteikties apmaiņas programmai, piemēram, uz Šveici, Portugāli, Itāliju, Taizemi, Argentīnu, Brazīliju, Beļģiju, Čīli, Ķīnu, Dāniju un citām pasaules valstīm. 

„AFS Latvija” ir starpkultūru izglītības organizācija, kuras galvenais darbības virziens ir vidusskolēnu apmaiņas nodrošināšana. Tā pārstāv starptautisko asociāciju „AFS Intercultural Programs”. Organizācija darbību Latvijā uzsāka 1990.gadā. 25 gadu laikā ar organizācijas palīdzību mācību apmaiņas programmās uz ārvalstīm devušies vairāk nekā 640 vidusskolēnu, savukārt Latvijā no citām valstīm uzņemti ap 860 jauniešu. 

Jauniešu televīzijas Chaula.tv saruna ar AFS Latvija pārstāvi Inesi Diebeli