PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

6376.jpeg
Foto: stockbroker / 123RF
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) uzskata par nepieciešamu ieviest 40 stundu darba nedēļu, tādējādi finansiāli nosedzot visus skolotāja veiktos pienākumus.

LIZDA norāda, ka, ieviešot 36 stundu darba nedēļu, ko paredz viens no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādātajiem pedagogu darba samaksas modeļiem, tas neļaus apmaksāt visus pedagogu veiktos pienākumus, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Arodbiedrības aprēķini liecina, ka gadījumā, ja pedagogs nedēļā pasniedz 21 kontaktstundu, audzina klasi un vēl pilda citus pienākumus, mēnesī veidojas valsts neapmaksātas četras darba stundas. Savukārt, ja pedagogs vada 25 kontakstundas, tad zaudē samaksu par 3,76 darba stundām nedēļā, kas mēnesī veido 15 neapmaksātas darba stundas.

IZM valsts sekretāra vietniece Izglītības departamenta direktore Evija Papule norādīja, ka pilna laika darba slodzē noteiktais stundu apjoms vēl ir diskutabls. Savukārt LIZDA padomes sēdē atbalstu pilna laika darba slodzei izteica arī Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas loceklis Ņikita Ņikiforovs. Viņš uzskata, ka, ieviešot šādu modeli, tiks būtiski atviegloti darba samaksas aprēķini, sistēmu padarot ievērojami caurspīdīgāku.

Kā ziņots, LIZDA izteikusi atbalstu pārejai uz pilna laika darba slodzi, šādu variantu uzskatot par pieņemamāku nekā IZM piedāvājumu uzlabot jau esošo "Nauda seko skolēnam" modeli.