PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

5878.jpeg
Foto: 123RF
Rīdzinieks Ritvars Macieša, iesaistoties AFS skolēnu apmaiņas programmā, desmit mēnešus dzīvoja un mācījās Itālijā.

Puisim paveicās un viņa ikdiena pagāja saulainā pilsētā Itālijas dienvidos pie Tirēnu jūras – Neapolē. Ritvars šobrīd teic, ka tas bijis skaistākais laiks viņa mūžā, ko tik ātri aizmirst nespēs.

Puisis uzsver, ka tas nebūtu bijis iespējams bez AFS piedāvātās iespējas, kas nodrošina starpkultūru mācīšanās iespējas. AFS starpkultūru apmaiņas programma parasti ilgst vienu mācību gadu, semestri vai trīs mēnešus, kurus vidusskolēni vecumā no 15 līdz 18  gadiem pavada svešā zemē, dzīvojot viesģimenē, mācoties vietējā skolā.

Lai izbaudītu līdzīgu pieredzi un dotos uz kādu valsti apmaiņā, skolēnam ir jāzina angļu valoda sarunvalodas līmenī, jābūt labām sekmēm un veselībai. Vēlams, lai skolēns būtu zinātkārs, pielāgoties un adaptēties spējīgs, pilns iniciatīvas, bez aizspriedumiem. Izvēlētajā valstī skolēnam tiek piemeklēta piemērota ģimene, kas uzņem šo skolēnu kā savu bērnu, iesaista ģimenes dzīvē un palīdz iepazīties ar savas valsts kultūru. Skolēns iet vietējā skolā kopā ar šīs skolas skolēniem. Stundas notiek izvēlētās valsts valodā. Tā kā šī ir starpkultūru programma, ir ļoti svarīgi, lai skolēns būtu aktīvs ne tikai pavadītu laiku ar viesģimeni, bet arī iesaistītos pēc iespējas vairāk ārpusstundu nodarbībās, būtu saskarsmē ar vietējiem cilvēkiem un kļūtu par daļu no šīs valsts sabiedrības.

Arī Ritvars stāsta, ka šī nepilnā gada laikā ieguva interesantu pieredzi, iemācījās itāliešu valodu un iepazina itāļu kultūru un tradīcijas. Latvijā atgriezies gan ar Neapoles uzņemto saules siltumu, gan viesmīlīgo, sirsnīgo un smaidīgo dienvidnieku enerģiju.

“Dodoties uz jebkuru valsti, jābūt gatavam daudz ko piedzīvot un mācīties no jauna. Aizbraucot uz Itāliju, nezināju ne valodu, ne to, kāda ir viņu ikdiena. Kā mazs bērns mācījos visu no nulles un ar katru dienu arvien vairāk iemīlējos gan savā viesģimenē, gan skolā, gan visā, kas notika man apkārt. Ar lielu prieku gāju uz skolu, iepazinos ar jauniem draugiem un pieņēmu savu jauno ģimeni un brāli,” saka 17 gadus vecais puisis.

Tieši šobrīd AFS piedāvā pieteikties programmām ar izbraukšanu nākamā mācību gada sākumā. Plašāka informācija pieejama vietnē www.afs.lv.