PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

6924.jpeg
Foto: fyletto / 123RF
Sākot ar šodienu, 15. oktobri, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte trešdienu vakaros aicina apmeklēt jaunu populārzinātnisko lekciju ciklu Latvija gadsimtu gaitā: desmit vēsturiskas skices.

Kopumā cikla ietvaros notiks desmit lekcijas par Latvijas vēstures daudzveidīgajiem aspektiem, sākot ar akmens laikmetu un skandināvu vikingu darbību līdz pat pagājušā gadsimta sarežģītajām vēstures norisēm, raksta laikraksts Diena.

Lekcijas stāstīs arī par viduslaikiem un vikingu kultūru, politiskajām cīņām un intrigām pirms Livonijas kara, krogu kā arhitektūras un sadzīves fenomenu latviešu ikdienā, Latvijas valsts tapšanas apstākļiem, latviešiem karadienestā, antīkās pasaules pēdām Rīgas ielās un daudzām citām interesantām tēmām. Visi lektori ir Vēstures un filozofijas fakultātes mācībspēki.

“Parasti, runājot par Latvijas vēsturi, lielākoties koncentrējamies uz laiku pēc Pirmā pasaules kara – it kā pirms 1918. gada 18. novembra nekā nebūtu bijis… Turklāt vēsturiskā atmiņa dažādās mūsu sabiedrības daļās ir atšķirīga. Lielā mērā šī sapratne balstās uz politizētām vēstures interpretācijām, it sevišķi tajā, kas attiecas uz Otro pasaules karu. Vēstures izpratne, skatoties ilgtermiņa pagātnē, padara mūs kulturāli bagātākus un stiprina identitāti,” uzskata LU Vēstures un filozofijas fakultātes docents Dr. hist. Andris Šnē.

Lekcijas notiks katru trešdienu no 15. oktobra līdz 17. decembrim plkst. 18.00 LU Vēstures un filozofijas fakultātē. Lekcijas ilgs pusotru stundu, un pēc tām paredzēta diskusija. Tāpat lekcijas būs skatāmas gan tiešraidē LU portālā, gan ierakstā.