PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

6208.jpeg
Literāta Jura Alunāna dzimšanas dienā otrdien, 13.maijā, ar dažādiem pasākumiem atzīmēs Valsts valodas dienu, informē Rakstniecības un mūzikas muzeja pārstāve Maija Treile.

Rīgas 2014 kultūras vasarnīcā Esplanāde 2014 notiks dzejas un repa sacīkstes, kur trīs kārtās sacentīsies dzejas un repa autori. Dalībniekus vērtēs dzejas un repa profesionāļu žūrija: dzejnieces Inga Gaile un Iveta Ratinīka, reperi Žaks (Žaks Bernards) un Ansis (Ansis Kolmanis).

Par godu Valsts valodas dienai Piebalgas muzeju apvienība Orisāre ir izsludinājusi konkursu Tā runā piebaldzēns!. Konkursa mērķis ir rosināt skolēnus apzināties latviešu valodas bagātību un piebaldzēnu izloksnes vietu tajā, bagātināt valodu, izmantojot Piebalgas izloksni, aktualizēt aizmirstu vēsturiskā Piebalgas novada vārdu radošu lietojumu un noskaidrot, kā runā šodienas piebaldzēns. Otrdien notiks konkursa uzvarētāju apbalvošana.

Krišjāņa Barona muzejā valsts valodas svinības sāksies plkst.12.00. Pasākuma laikā ikvienam būs iespēja pārbaudīt prasmes un iemaņas dažādu gadu un klašu latviešu valodas testu izpildē. Bet Ādolfa Alunāna muzejā Jelgavā Valsts valodas dienu svinēs skolēni no 5.vidusskolas, interaktīvu nodarbību laikā pārbaudot savas latviešu valodas zināšanas.

Dienu vēlāk, 14.maijā, Ventspils Pārventas bibliotēkā notiks pasākums Es svinu valodu!. Pasākumā Ventspils 5.vidusskolas audzēkņi izspēlēs valodu teatrālās improvizācijas spēlēs, kurās tiks izmantota Janīnas Kursītes sastādītā Neakadēmiskās latviešu valodas vārdnīca jeb Novadu vārdene.

Valsts valodas dienas tradīcija aizsākta 2012. gadā, un tās mērķis ir radošā un mūsdienīgā veidā svinēt to, ka mūsu valsts valoda ir latviešu valoda.