PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

6571.jpeg
Foto: hasloo / 123RF
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izveidojusi īsu multfilmu, kurā mēģināts skaidrot, kā izskatītos mācību process, skolas gaitas sākot no sešu gadu vecuma.

Video rullītī tiek parādīts, ka bērniem izglītības iestādē būs vecumam piemērotas nodarbības, tādējādi saprotamā veidā sešgadniekiem mācītu pirmās zināšanas un prasmes.

Ministrijas izstrādātajā īsajā multfilmā tiek skaidrots, ka bērniem būs gan saistošas nodarbības, gan arī iespēja atpūsties, tostarp guļot arī dienas miegu. Vienlaikus mācību saturs būs izstrādāts tādā veidā, ka otrajā klasē bērni būs vairāk gatavi apgūstamajai mācību vielai.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis šodien žurnālistiem pastāstīja, ka galvenais pārmaiņu mērķis ir sekmēt to, lai bērni būtu gudrāki un prasmīgāki par mūsu paaudzi. Pārmaiņu ieviešanā paredzēta samērīga, līdzsvarota un pietiekami elastīga pāreja uz pamatizglītības apguvi, sākot no sešu gadu vecuma.

Ministrs pauda, ka sešgadnieku mācību videi jābūt atbilstošai bērnu mācīšanās vajadzībām, turklāt 1.klasē apgūstamais mācību saturs un metodika būtu atbilstošs sešu un septiņu gadu vecumā apgūstama obligātajās pirmsskolas izglītības saturam.

Politiķis uzsvēra, ka sešgadnieku mācību videi jābūt draudzīgai, paredzot vietu un laiku arī kustību aktivitātēm, tostarp pastaigām ārā. Sešgadniekiem, kā teica K.Šadurskis, tāpat būšot iespēja lietderīgi pavadīt laiku izglītības iestādē arī pēc mācību stundām, piemēram, apmeklējot interešu izglītības pulciņus un valsts apmaksātas pagarinātās dienas grupas.

Jau ziņots, ka, izskatot IZM priekšlikumu par skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma, Ministru kabineta komiteja (MKK) pirmdien lēma diskusijas par minēto jautājumu turpināt pēc divām nedēļām.

IZM izskatīšanai Ministru kabineta komitejā bija iesniegusi grozījumus Vispārējās izglītības likumā, kas tostarp paredz skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma. IZM sola, ka plānotais 1.klasē apgūstamais mācību saturs un metodika tiks veidota atbilstoši bērnu vecumposmu īpatnībām sešu gadu vecumā apgūstamajam, un netiek paredzēts, ka sešu gadus vecajiem bērniem būs jāapgūst tas, ko pašlaik mācās septiņus gadus vecie bērni. Tāpat IZM uzsvēra, ka vecākiem joprojām tiktu saglabāta iespēja savus bērnus skolā sūtīt arī septiņu gadu vecumā. Arī turpmāk saskaņā ar vecāku vēlmēm un ģimenes ārsta vai psihologa atzinumu pirmsskolas izglītības programmas apguvi varēs pagarināt par vienu gadu. Likumprojektu grozījumi gan paredz, ka turpmāk pamatizglītības apguvi nevarēs sākt no astoņu gadu vecuma.

Komitejas sēdes laikā tika secināts, ka vēl jādod laiks, lai IZM varētu sadarbības partneriem skaidrot reformas būtību un kliedēt mītus par sešgadnieku skolas gaitu sākumu, informē aģentūra LETA. Līdz ar to jautājumu paredzēts turpināt skatīt 19.marta sēdē, savukārt valdības darbakārtībā tas, iespējams, varētu nonākt jau nākamajā dienā, 20.martā.