PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

7558.jpeg
Foto: photodeti / 123RF
Paaudžu paaudzēm vecāki centušies piekukuļot bērnus ar tādiem paziņojumiem, kā, piemēram: "Ja apēdīsi vēl trīs karotes šīs veselīgās putras, vēlāk nopirkšu saldējumu". 

Tagad līdzīgi rīkojas kāds skolu apgabals ASV Kolorādo štatā - tiem, kuri iegādājas veselīgās skolas pusdienu maltītes, tiek izsniegta loterijas biļete un dota iespēja laimēt dažādas noderīgas lietas, raksta interneta ziņu vietne Takepart.com.

Neparasto kampaņu uzsācis Džefersonas skolu apgabals Kolorādo štatā. Tā darbiniece Lorija Barisa (Lori Burris), kuras pienākumos ietilpst skolēnu ēdināšanas nodrošināšana, sarunā ar Takepart.com atzīst - kopš skolās tiek pasniegtas veselīgākas maltītes ar mazāku sāls un tauku saturu, to skolēnu skaits, kuri pusdieno skolu kafetērijās, ir samazinājies. "Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pusdienas skolā iegādājas par 6% skolēnu mazāk," sacījusi L. Barisa.

Takepart.com atgādina, ka līdzīga situācija izveidojusies daudzos ASV štatos. Lai gan ir izņēmumi jeb skolas, kurās pavāri iemācījušies veselīgās maltītes pagatavot gardas, lielākajā daļā mācību iestāžu skolēni sūdzas, ka tās esot absolūti nebaudāmas. Novembrī milzu popularitāti mikroblogu vietnē Twitter iekaroja mirkļbirka #ThanksMichelleObama, kad skolēni dalījās ar nepievilcīgo maltīšu fotogrāfijām un ņirgājās par to, ka tiek pasniegtas pilnīgi nebaudāmas lietas. Jāatgādina, ka tieši ASV pirmā lēdija Mišela Obama (Michelle Obama) savulaik izvērta aktīvu kampaņu, lai skolā pasniegtais ēdiens būtu veselīgāks.

"Tagad mēs darām visu, kas ir mūsu spēkos, lai skolēni atgrieztos skolu kafetērijās," par loterijas kampaņu Hungry To Win saka L. Barisa. Iegādājoties skolas pusdienas, katrs bērns saņem loterijas biļeti un iespēju laimēt biļetes uz kino, lecamauklas, velosipēdus, iTunes dāvanu kartes vai iPod ierīces. Interesanti, ka pāris nedēļu laikā to skolēnu skaits, kas nopirkuši skolas maltītes, patiešām mazliet pieaudzis. Tomēr Takepart.com, atsaucoties uz aculiecinieku novērojumiem, raksta, ka bieži vien skolēni maltīti iegādājas tikai tādēļ, lai dabūtu loterijas biļeti - ēdiens paliek neskarts un drīz vien nokļūst atkritumu kastē. L. Barisa gan apgalvo, ka skolu pavāri sākot pierast pie jaunajām vadlīnijām un maltīšu garša esot uzlabojusies. Viņa izteikusi cerību, ka bērni, kuri, pateicoties loterijai, nomēģinājuši skolas veselīgās pusdienas, sapratīs, ka tās nemaz tik negaršīgas nav un to pastāstīs arī saviem biedriem.