PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

6922.jpeg
Foto: kaetana / 123RF
Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) redzeslokā ir vairākas skolas, kuru skolēni piedalījušies Krievijas rīkotajās militarizētajās nometnēs Sojuz. 

Par militarizētajām nometnēm pagājušajā nedēļā intensīvi diskutēja Lietuvas mediji, pirmdien paziņojis VSD vadītājs Ģedimins Grina.

Kā ziņots, portāls 15min.lt nesen rakstīja, ka no kādas Viļņas vidusskolas ik gadus skolotāja vadībā grupiņa skolēnu dodas uz Krievijas rīkoto militāri politisko nometni Sojuz, kas šogad notikusi Kirgizstānā netālu no Isikula ezera.

E-klase jau ziņoja, ka šajā nometnē, kurā notikušas ne vien fiziskās izturības un šaušanas mācības, bet arī informācijas kara apmācības un Krievijas izlūkdienesta virsnieka vadīta jauno izlūku skola, kārtējo reizi piedalījušies arī astoņi jaunieši no Latvijas.

Lietuvas izglītības ministrs Daiņus Pavaļķis, kuram pirmajam nācās atbildēt uz žurnālistu jautājumiem par šīm nometnēm, pirmdien bija devies pie VSD vadītāja, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Izglītības ministrs nedomā nekavējoties atlaist attiecīgo skolu direktorus, bet tiek apsvērta rotāciju un skolu atestācijas iespēja. Šo jautājumu iecerēts apspriest parlamentā un izstrādāt likumdošanas grozījumus, kas palīdzētu novērst šādas situācijas.

Pēc 15min.lt avotu ziņām, nometne Sojuz, kas tiek rīkota jau astoņus gadus, saņem dāsnu finansējumu no Krievijas Aizsardzības ministrijas budžeta, lai gan precīzi skaitļi nav zināmi. Nefinansiālu atbalstu tai sniedz arī Maskavas organizācijas, kas pieder pie Kremļa izlūkošanas tīkla. Ik gadus šajās nometnēs kā novērotāji vai pat instruktori piedalās arī Krievijas Federālā Drošības dienesta (FDD) un Bruņoto spēku ģenerālštāba Galvenās Izlūkošanas pārvaldes (GRU) pārstāvji, kuru mērķis ir nolūkot talantīgus pusaudžus, kas savu fizisko un psiholoģisko īpašību dēļ piemēroti dienestam Krievijas īpašo uzdevumu spēkos.