PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

7172.jpeg
Foto: pressmaster / 123RF
Valdības deklarācijā minētais nesakrīt ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) un politisko partiju vienošanos.

Tā norādījusi LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško, atsaucoties uz vienošanos, kas tika noslēgta pirms 12. Saeimas vēlēšanām, vēsta ziņu aģentūra LETA.

I.Mikiško uzsvēra, ka, neskatoties uz to, ka arodbiedrība un partijas bija vienojušās par pedagogu darba samaksas celšanas grafiku, deklarācijā šāds punkts nav iestrādāts. Viņa arī bažījas par to, ka tajā nav norādīts jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanas termiņš.

Salīdzinot ar iepriekšējām valdības deklarācijām, I. Mikiško zināja teikt, ka vairāki punkti, kas iekļauti arī jaunajā deklarācijā, ir nokopēti no iepriekšējās. Tā, piemēram, noticis ar karjeras stratēģijām, kā arī virzību uz eksaktajām zinātnēm.

I.Mikiško nav skaidrs, vai valdības deklarācijas virsmērķi, kas paredz nodrošināt iedzīvotāju labklājību un dzīves kvalitāti, iekļauj arī izglītību. No tā esot atkarīgs vairāku deklarācijā iekļauto punktu traktējums.

LIZDA priekšsēdētāja, tāpat kā vairāki citu nozaru pārstāvji, atzina, ka mērķu un uzdevumu formulējumi ir izplūduši un nekonkrēti - neesot skaidrs ne kā, ne arī kad mērķus paredzēts sasniegt.

Šajā deklarācijā jaunā valdība pievērsusi lielāku uzmanību augstākajai izglītībai un zinātnei, atstājot neskaidru jautājumu par lauku skolām, skaidroja arodbiedrības vadītāja. Kopumā jaunā valdības deklarācija un tajā iekļautie uzdevumi reālajā dzīvē uzticību neievieš, secinājusi I. Mikiško.