PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

6449.jpeg
Foto: dolgachov / 123RF
ASV vēstniecībā Rīgā ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala vakar sveica 17 Fulbraita, Bendžamina Franklina un BAFF stipendiātus. 

Šī gada stipendiju saņēmēji dosies uz dažādām ASV augstākās izglītības iestādēm, vēsta ziņu aģentūra LETA. Šogad trīs studenti un trīs pētnieki no Latvijas saņems Fulbraita stipendiju studijām un pētniecībai ASV, divi vidusskolēni saņems Bendžamina Franklina stipendiju dalībai jauniešu vasaras skolā, bet deviņi stipendiāti saņems Baltijas-Amerikas brīvības fonda (BAFF) stipendiju studijām, pētniecībai vai praksei ASV, kā arī tiks atbalstīta ASV lektora viesošanās Latvijā.

Fulbraita pētnieku stipendijas saņems Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes asociētais profesors Henrijs Kaļķis, kurš vadīs pētījumu Pensilvānijas Valsts universitātē, Austrumeiropas politikas pētījumu centra direktors Andis Kudors, kurš vadīs pētījumu Kenanas Institūtā Vašingtonā, un Daugavpils Universitātes Sistemātiskās bioloģijas institūta vadošais pētnieks Indriķis Krams, kurš vadīs pētījumu Tenesijas Universitātē Noksvilā.

Fulbraita studentu stipendiju saņems Ārlietu ministrijas vecākais referents un jurists Krišjānis Bušs, kurš Vašingtonas Universitātē maģistrantūrā studēs tiesību zinātnes, Aizsardzības ministrijas vecākais referents Olevs Nikers, kurš Teksasā maģistrantūrā studēs publiskās un starptautiskās attiecības, kā arī dejotāja Gunta Liepiņa, kura Kalifornijas Universitātē maģistrantūrā studēs tēlotājmākslu.

Bendžamina Franklina stipendiju saņems Mērsraga vidusskolas skolnieks Rolands Indruškevičs, kurš dosies uz Veikforestas Universitāti Ziemeļkarolīnā, un Ernesta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas skolniece Lelde Gusta, kura dosies uz Purdū Universitāti Indianā. Abi skolēni piedalīsies Bendžamina Franklina transatlantiskajā programmā vidusskolēniem.

Savukārt Baltijas-Amerikas brīvības fonda stipendiju saņems trīs maģistranti - Rolands Žīgurs, Agnese Bukovska un Jānis Kreilis. Stipendiju saņems arī Līna Kārkliņa, Jānis Kreics, Audris Ločmelis, Antons Samoilovs, Roberts Vazdiķis un Reinis Znotiņš, kuri uz ASV dosies stažēšanās nolūkos.

Fulbraita programmas mērķis ir veicināt savstarpēju izpratni starp ASV un citu valstu iedzīvotājiem. Šajā programmā vairāk nekā 300 000 dalībnieku no visas pasaules ir bijusi iespēja studēt, dalīties viedokļos, iepazīt dažādas kultūras, kā arī politiskās un ekonomiskās struktūras ASV.

Kopš 1991.gada 178 profesori un studenti no Latvijas ir saņēmuši Fulbraita stipendiju un apmeklējuši ASV. Stipendijas saņēmējiem būs iespēja studēt maģistrantūrā ASV universitātē, savukārt Fulbraita pētnieku programmas stipendijas saņēmēji varēs veikt pētījumus un lasīt lekcijas ASV.

Bendžamina Franklina programmas stipendiāti piedalīsies četras nedēļas ilgā seminārā vidusskolēniem ar mērķi uzlabot līderības prasmes un zināšanas par ASV un ES attiecībām.

Plašāka informācija par stipendiju programmām, kā arī pieteikuma anketas pieejamas vēstniecības tīmekļa vietnē riga.usembassy.gov un BAFF tīmekļa vietnē.