PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

7113.jpeg
Foto: sjenner13 / 123RF
Indija izrādījusi interesi sadarboties ar Latviju, to Latvijas vēstniekam Indijā Aivaram Grozam apliecināja Indijas cilvēkresursu un attīstības ministre Smriti Zubinu Iranī.

S. Z. Iranī uzsvēra interesi sadarboties ar Latviju izglītības jomā, turklāt Indija savu studentu apmācībai labprāt aicina ārzemju vieslektorus. Viņa arī norādīja, ka premjers Narendra Modi nācis klajā ar visas Indijas apmācības iniciatīvu, kurā svarīgu vietu ierādīs e-apmācībai.

Sarunā ar E-klasi izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete Indiju raksturoja kā valsti, ar kuru Latvijai varētu attīstīties cieša sadarbība: “Indija nenoliedzami ir viena no valstīm, ar kuru mums augstākajā izglītībā varētu būt daudz ciešāka sadarbība, nekā tas ir tagad. Tas ir arī viens no mērķiem, kādēļ tieši Indijā ir atvērta Latvijas vēstniecība. Šis reģions ir perspektīvs studentu piesaistes ziņā. To varētu teikt arī par Bangladešu, kur pašlaik ir četri Latvijas studenti.”

I. Druviete arī pavēstīja, ka ārvalstu studentu skaits Latvijā turpina būtiski pieaugt: “Latvijā pašreiz ir ļoti straujš ārvalstu studentu skaita pieaugums, mēs jau tuvojamies 5% no studentu īpatsvara, un esmu pārliecināta, ka būs vēl vairāk, protams, galvenokārt tie ir mediķi, tehnisko priekšmetu studenti. Tiek veikts ļoti mērķtiecīgs darbs, lai šos studentus piesaistītu, un Indija būs perspektīvs reģions. Augstskolas ir gatavas šos ārzemju studentus uzņemt.” Tāpat I. Druviete pastāstīja, ka ciešā sadarbībā ar Ārlietu Ministriju tiek risināti arī vīzu jautājumi.”

Vēstniecība jau šobrīd sadarbojas ar Latvijas augstskolām, gatavojoties Eiropas Savienības (ES) valstu izglītības izstādei no 29.novembra līdz 5.decembrim trīs Indijas pilsētās - Deli, Kolkātā un Bangalorē.

Lai veicinātu sadarbības attīstību izglītības jomā, Latvijas Izglītības un zinātnes ministrija ir rosinājusi noslēgt divpusēju līgumu, un A. Groza tikšanās laikā mudināja Indijas pusi izskatīt priekšlikumu un darīt zināmu Indijas viedokli, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Latvijas vēstniecība, kura darba telpas dala kopā ar Igaunijas vēstniecību, savu darbu sāka šī gada 16.janvārī, un tās atvēršanai un darbības nodrošināšanai pagājušajā gadā tika piešķirts 1,1 miljons eiro.