PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

10210.jpeg
Foto: racorn / 123RF
No šā gada augstskolu, koledžu un studiju virzienu novērtēšanu organizēs Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Taču vērtēšanas procesā varēs iesaistīt arī augstskolas vai koledžas izvēlēta starptautiska aģentūra, kas uzņemta Eiropas asociācijā kvalitātes nodrošināšanā augstākajā izglītībā (ENQA), vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Aģentūru varēs piesaistīt gan tikai kā konsultantu, gan kā akreditācijas organizētāju vai arī kā akreditācijas lēmumu pieņemošu institūciju.

Tā vakar nolēma valdība. Tās lēmums arī paredz, ka 2015. gadā Latvijā tiks izveidota jauna augstskolu un studiju virzienu akreditācijas institūcija, kuras darbība atbilstu gan Eiropas kvalitātes standartiem, gan Latvijas augstākās izglītības vajadzībām. Ja tāda institūcija tiks izveidota, tā, sākot ar 2016. gadu, varēs pārņemt funkcijas, kuras pagaidām nodrošinās IZM, slēdzot līgumus ar augstskolu izvēlēto akreditācijas aģentūru par augstskolas izvēlēto pakalpojumu sniegšanu.

IZM norāda, ka, izmantojot Eiropas augstākās izglītības kvalitātes nodrošināšanas reģistrā iekļautās kvalitātes nodrošināšanas aģentūras, akreditācijas kvalitāte tiks kāpināta. Tādējādi tikšot veicināta augstākās izglītības kvalitātes attīstība un palielināsies starptautiskā uzticamība Latvijā iegūtajiem diplomiem un mūsu valsts augstskolām.

"Atļaujot augstskolām un koledžām izvēlēties jebkuru aģentūru kvalitātes novērtēšanai, Latvija nodrošinās to, ka Latvijas augstskolas un to studiju programmas tiks starptautiski novērtētas, un tas veicinās gan studiju rezultātu, gan iegūto kvalifikāciju atzīšanu ārvalstīs," uzsver IZM valsts sekretāres vietniece Agrita Kiopa.