PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

6747.jpeg
Foto: gstockstudio / 123RF
Latvijas Universitātes (LU) iekļaušana pasaules labāko universitāšu reitingā ir apsveicama, tomēr iekļūšana reitingos augstskolām nebūtu jāizvirza par pašmērķi. 

Tā uzskata Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore Agrita Kiopa.

IZM pārstāve uzskata, ka augstskolām ir jāattīstās neatkarīgi no reitingiem. Tomēr tas, ka LU kārtējo reizi ierindojas pasaules labāko universitāšu vidū, ir rādītājs, ka Latvija spēj konkurēt ar citu valstu augstskolām, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Reitinga augšgalā ir pasaules vadošās universitātes, kurām ir pieejami milzīgi resursi. "Tās ir lielās zinātnes augstskolas ar Nobela prēmijas laureātiem un dabas un medicīnas zinātņu pētniecību," uzsvēra A. Kiopa.

Ierēdne nepiekrita, ka tas, ka no pārējām Baltijas valstīm topā ir iekļautas vēl sešas augstskolas, liecina par Latvijas augstskolu zemāku kvalitāti. "Reitings ir reitings, kas piedāvā konkrētu veidu, kā paskatīties uz universitātēm. Šajās augstskolās ir dabaszinātņu pētniecība," skaidroja A. Kiopa, uzsverot, ka apgalvojums par Latvijas augstākās izglītības atpalikšanu nebūtu patiess.

A. Kiopa norādīja, ka Latvijas augstskolas ietvertas Eiropas Komisijas veidotajā platformā U-Multirank, kur universitātes ir salīdzināmas pēc vienotiem darbības principiem, tādā veidā mazinot subjektivitātes risku.

E- klase jau ziņoja, ka pasaules labāko universitāšu reitingā QS World University Rankings šogad iekļautas septiņas Baltijas valstu augstskolas, no kurām Latviju pārstāv tikai LU.