PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

6796.jpeg
Foto: petro / 123RF
Vairāk nekā puse jeb 59% bērnu vecumā no pieciem līdz 15 gadiem apmeklē vienu vai divus ārpusskolas interešu pulciņus, turpretī 13% bērnu neapmeklē ārpusskolas pulciņus.

Tā noskaidrots pētījumu centra un sabiedriskās domas SKDS un uzņēmuma SIA Rimi Latvia veiktajā vecāku aptaujā.

Bērna ārpusskolas interešu izglītībai vecāki mēnesī atvēl vidēji 35 eiro. Vairāk par trešdaļu jeb 37% vecāku viena bērna ārpusskolas interešu izglītības nodrošināšanai ik mēnesi velta no 11 līdz 30 eiro, piektā daļa vecāku atvēl 31 līdz 50 eiro, savukārt 14% vecāku bērna interešu izglītībai tērē 51 līdz 100 eiro.

7% izmanto iespēju bērnus virzīt bezmaksas pulciņos un papildu līdzekļus netērē. Kā iemeslus tam vecāki min nepietiekamu interešu izglītības piedāvājumu dzīvesvietas tuvumā, augstu maksu par pulciņiem un grūtības izvadāt bērnu uz interešu izglītības pulciņiem, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Aptaujā arī noskaidrots, ka vairāk nekā trešdaļa jeb 36% bērnu apmeklē deju nodarbības, 30% apgūst dziedāšanas prasmes korī vai vokālajās studijās, savukārt ceturtā daļa trenējas kādā no individuālajiem sporta veidiem. Vien 6% bērnu darbojas tehniskajos - automodelistu, elektronikas, informātikas un citos pulciņos.

Lai arī vairāk nekā puse vecāku uzskata, ka interešu izglītības piedāvājums ir gana plašs un ir dažādas izvēles iespējas, vairāk nekā 60% vecāku ir pārliecināti, ka valstij būtu jāpievērš lielāka uzmanība interešu izglītībai Latvijā, nodrošinot plašāku bezmaksas ārpusskolas nodarbību piedāvājumu.

Vecāku, kuri audzina piecus līdz 15 gadus vecus bērnus, interneta aptauja veikta šī gada septembrī, un tajā piedalījās 301 respondents.