PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

6695.jpeg
Foto: michaeljung / 123RF
Virtuālajā realitātē vairākas stundas dienā dzīvo vairāk nekā puse skolēnu, liecina biedrības Esi brīvs! un pētījumu kompānijas TNS veiktā aptauja. 

Pētījumā piedalījās 700 respondentu no visas Latvijas. Dati rāda, ka 55,5% skolēnu savu brīvo laiku pavada sēžot pie datora, un tas ir vairāk nekā to bērnu un jauniešu, kuri apmeklē pulciņus (51,3%) un uzturas svaigā gaisā (48,7%). Savukārt tikai 51,9% aptaujāto vecāku atzinuši, ka viņu atvases brīvais laiks lielākoties tiek veltīts mācībām, informē ziņu aģentūra LETA.

Jaunieši virtuālajā vidē jūtas pasargāti, turklāt var kļūt par to, kas vēlas būt. Šādā veidā ir vieglāk slēpt savu emocionālo nedrošību saziņā gan ar sava vecuma cilvēkiem, gan vecākiem un citiem tuviniekiem. Viens no galvenajiem problēmas cēloņiem ir tieši attiecības ģimenē un saskarsmes trūkums, kas, savukārt, rada nedrošību par sevi.

"Es saskatu riskus tajā, ka nereti vecāki pēc darba ir ļoti noguruši un viņiem pašiem gribas nedaudz atpūsties, tādēļ ar bērnu tiek pārrunātas tikai svarīgākās lietas - kādas atzīmes saņemtas, kā arī apzinātas materiālās vajadzības. Šādās reizēs neizrunāti paliek jautājumi par to, kā viņš jūtas un kas viņu nomāc," atklāj biedrības Esi brīvs! vadītāja Dace Caica, piebilstot, ka īstermiņā noteikti vieglākais risinājums ir iegādāties jaunu datoru, planšeti vai telefonu, taču ilgtermiņā tas var radīt gan veselības problēmas, gan atkarību.