PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

Bērniem no Latvijas ir iespēja piedalīties vispasaules mākslas darba tapšanā
Bērniem no Latvijas ir iespēja piedalīties vispasaules mākslas darba tapšanā
Foto: Earth Speakr
Pirmo reizi bērniem no Latvijas ir iespēja piedalīties vispasaules mākslas darba tapšanā un glābt planētu. Unikālā lietotne "Earth Speakr" jau darbojas Latvijā, tā ļauj Eiropas bērniem veidot animētus ziņojumus par mūsu planētu, kurus saņems cilvēki, kas pieņem lēmumus visā pasaulē. Šo mākslas darbu ir radījis slavenais dāņu un islandiešu mākslinieks Olafūrs Eliasons, tādējādi, cenšoties dot jaunākajai paaudzei iespēju, noteikt to, kāda ir mūsu pasaule šodien un kāda būs nākotnē.

“Earth Speakr ir kolektīvs mākslas darbs, kas aicina bērnus būt māksliniekiem. Tas, par ko kļūs Earth Speakr, ir atkarīgs no Earth Speakrs – viņu radošuma un iztēles. Šo mākslas darbu veido viņu domas un vīzijas, bažās un cerības. Tas, ko viņi rada, var būt rotaļīgs, dīvains, nopietns vai poētisks. Tas nav pareizi vai nepareizi, un tajā var viegli piedalīties jebkurš. Earth Speakr aicina bērnus runāt ar savu sirdi un prātu un piedalīties mūsu pasaules un planētas veidošanā – tagad un nākotnē,” sacīja Olafūrs Eliasons.

Bērni iestājas par mūsu planētu

Nākamajos sešos mēnešos jebkurš varēs lejupielādēt Earth Speakr lietotni un animēt savu vidi, izmantojot rotaļīgas interaktīvas tehnoloģijas. Lietotni iespējams lejupielādēt ŠEIT un pavisam drīz tā būs pieejama arī Android lietotājiem. Bērni un jaunieši, kuri vēl nav sasnieguši vēlētāju vecumu, var piedalīties projektā, atdodot savu balsi jebkam – kokam, banāna mizai, debesīm vai ielai  – un runāt savas tuvākās apkārtnes vai visas planētas vārdā. Viņu radošie vēstījumi ir kopīgoti mājaslapā un var tikt aplūkoti lietotnē, izmantojot paplašināto realitāti.

“Parasti no bērniem tiek sagaidīts, ka skolā viņi ir uzmanīgi un ievēro noteikumus. Taču tagad ir mūsu, pieaugušo, kārta uzklausīt, kas sakāms jauniešiem. Ar Earth Speakr lietotni Olafūrs Eliasons piedāvā bērniem unikālu iespēju  radoši un pārdomāti nākt klajā ar idejām, kas var sniegt potenciālu labumu visu eiropiešu nākotnei. Pārraidot bērnu balsu ierakstus Eiropas politikas izstrādes pašā epicentrā, Earth Speakr dod vārdu jauniešiem, un, mūsu kopējās nākotnes vārdā, mums tajos labāk ieklausīties,” sacīja Vācijas Federatīvās Republikas (VFR) ārlietu ministrs Heiko Māss.

Earth Speakr ir galvenā sastāvdaļa kultūras programmā, kas veltīta Vācijas prezidentūrai Eiropas Savienības Padomē 2020. gadā. Šo mākslas darbu finansē VFR Ārlietu ministrija, un tas tiek realizēts sadarbībā ar Gētes institūtu.

Pieaugušie ieklausās nākotnē

Earth Speakr aicina pieaugušos un šodienas lēmumu pieņēmējus, pārmaiņu veicējus un pasaules līderus ieklausīties bērnu teiktajā. Ienākot mājaslapā, pieaugušie var parādīt, ka šie ziņojumi tiek uzklausīti, veidojot Loud Speakr jeb paplašinātās realitātes ziņojumu krājumu. Loud Speakr virtuālajā kartē var novietot jebkur – pilsētu laukumos, parkos, uz politisko iestāžu ēkām, tādējādi iedrošinot tajos ieklausīties arī citus. Earth Speakr ziņojumi tiek straumēti arī Briselē, Justus Lipsius ēkā un Europa ēkā, Eiropas Parlamentā Briselē un Strasbūrā, un Berlīnē, VFR Ārlietu ministrijas ātrijā.

“Dzīve uz zemes ir cilvēku, dzīvnieku, augu un ekosistēmu līdzāspastāvēšana. Mums ir jāatzīst šī līdzāspastāvēšana un pēc tam pareizi jārīkojas, lai to koptu. Šodien, diskutējot par  klimata politiku, svarīgākais ir saklausīt nākamās paaudzes balsis skaļi un skaidri, jo tieši viņi dzīvos nākotnē, kuru mēs šodien veidojam. Mans mākslas darbs aicina bērnus runāt par klimatu – ar bažām vai ar cerību. Pateicoties Earth Speakr lietotnei, viņi var pēc savas izvēles izpausties caur jebko vietējā apkārtnē. Šis mākslas darbs apvieno viņu balsis un pastiprina to, kas viņiem ir sakāms. Mums – pieaugušajiem, lēmumu pieņēmējiem un politiķiem ir jāuzklausa bērnu radošie ziņojumi un jāuztver tie nopietni,” sacīja Olafūrs Eliasons.

Olafūrs Eliasons iepazīstina ar sevis radīto mākslas darbu, Earth Speakr

Par Olafūru Eliasonu

Dāņu un islandiešu mākslinieks Olafūrs Eliasons (dz. 1967) veido skulptūras, gleznas, fotogrāfijas, filmas, instalācijas un strādā ar digitālajiem medijiem. Viņa mākslu virza mākslinieka interese par uztveri, kustību, ķermenisko pieredzi un sevis un sabiedrības izjūtu. Neaprobežojoties ar muzeja un galerijas iespējām, viņa darbība aktivizē sabiedrību caur arhitektūras projektiem, iejaukšanos pilsoniskajā telpā, mākslas izglītībā, politikas veidošanā un klimata rīcībā. O. Eliasons ir starptautiski atzīts ar savām instalācijām, kuras izaicina to, kā mēs uztveram mūsu vides un piedalāmies to veidošanā. 2003. gadā viņš radīja The weather project – kvēlojoša saule, kas ietinusies miglā Tate Modern’s Turbine Hall izstāžu zālē Londonā. 2008. gadā O. Eliasons uzkonstruēja četrus plašus mākslīgus ūdenskritumus gar Manhetenas un Bruklinas piekrasti Ņujorkas ūdenskritumu projektam. Viņš arī pētīja mākslas potenciālu klimatu izmaiņu problēmas risināšanā: viņš piegādāja milzīgus peldošā ledus gabalus Ice watch uz Kopenhāgenas centru 2014. gadā, Parīzes centru 2015. gadā un Londonas centru 2018. gadā. Garāmgājēji varēja pieskarties Grenlandes ledum un pārliecināties, cik tas ir trausls, jo tas pazuda viņu acu priekšā. 2019, gadā O. Eliasonam tika piešķirts ANO Attīstības programmas labās gribas vēstnieka tituls rīcībai klimata jomā un ilgtspējīgas attīstības mērķiem.