PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

6253.jpeg
Foto: Publicitātes foto
Pavisam drīz noslēgsies mācību gads un sāksies bērnu ilgi gaidītais vasaras brīvlaiks. Vasara ir laiks, kad daudzi bērni uzsāk savas pirmās darba gaitas vai uz ilgāku laiku dodas prom no mājām. 

Tas nozīmē ne vien lielāku patstāvību, bet arī atbildību par savas kabatas naudas izmantošanu. Vecākiem aktuāls kļūst gan kabatas naudas apmērs, gan iespēja to vajadzības gadījumā papildināt.

Lai uzzinātu, vai bērniem vecumā no 7 līdz 18 gadiem ir nepieciešama norēķinu karte, lai tie mācītos rīkoties ar savu naudu, maijā portālos E-klase.lv un Draugiem.lv DNB banka veica aptauju, kurā piedalījās 27 144 respondenti – to vidū gan vecāki, gan bērni vecumā no 15 līdz 18 gadiem. 51% aptaujāto vecāku atbildēja, ka īpaši aktuāla norēķinu karte bērnam kļūst no 15 gadu vecuma, kas visticamāk skaidrojams ar to, ka liela daļa bērnu vasarās izvēlas strādāt.

Vasaras darbs

Sākoties vasarai, liela daļa bērnu vēlas strādāt un nopelnīt paši savu naudu. Vasaras darbs nozīmē ne vien lielāku patstāvību un atbildību, bet arī savu finanšu plānošanas apguvi. Bankas norēķinu kartes un internetbankas lietošana var būt labs instruments, lai gan bērns, gan vecāki sekotu līdzi bērna finansēm.

Finanšu drošība prombūtnes laikā

Vasara ir arī laiks, kad daudzi bērni dodas uz nometni, ceļojumā vai ciemos pie vecvecākiem. Ko darīt, ja bērnam pēkšņi vajadzīga lielāka naudas summa, bērns naudu ir pazaudējis, vai tā ir nozagta? Kā liecina aptaujas rezultāti, ne tikai vecāki uztraucas par bērnu finanšu drošību, bet arī 15% aptaujāto bērnu naudu kartē ir novērtējuši kā drošāku nekā skaidro naudu. Nauda ir drošībā – kontā, kā arī vajadzības gadījumā vecākiem jebkurā brīdī ir iespējams to papildināt, veicot pārskaitījumu.

Bērna patstāvība

20% aptaujāto vecāku un 21% bērnu novērtēja, ka norēķinu karte bērnam ir lieliska iespēja kļūt patstāvīgākam un mācīties pārvaldīt savu naudu. Tāpat norēķinu konts bērnam var kalpot kā alternatīva krājkasītei, kurā krāt naudu lielākam pirkumam. Varbūt šī ir laba ideja dāvanai izlaidumā vai dzimšanas dienā?

DNB bankas pieredze rāda, ka Latvijā vecāki savus bērnus pie finanšu pārvaldības pamatiem radina savlaicīgi. Tāpēc DNB bankā bērni var saņemt maksājumu karti jau no 7 gadu vecuma un mācīties patstāvīgi lietot arī internetbanku.

Ja vēlaties arī savam bērnam iemācīt, kā atbildīgi un droši rūpēties par naudu, uzziniet vairāk par DNB bankas piedāvājumu bērniem un pusaudžiem šeit.