PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

6237.jpeg
Līdz šim pārkāpumi centralizēto eksāmenu gaitā nav fiksēti, norāda Valsts izglītības satura centra (VISC) sabiedrisko attiecību speciāliste Diāna Ļaha.

D. Ļaha skaidroja, ka eksāmenu, kā arī aplokšņu atvēršanas gaitai izglītības iestādēs tiek rūpīgi sekots, ievērojot noteikumus. Tāpat ievēroti drošības pasākumi, lai eksāmenu saturs netiktu atklāts pirms laika. Turklāt pārbauda, vai nenotiek eksāmenu nopludināšana, kā arī mēģinājumi pārdot, visticamāk, neīstas eksāmenu atbildes, vēsta ziņu aģentūra LETA.

VISC pārstāve norādīja, ka gadījumā, ja šāds pārkāpums tiek fiksēts, tiek nodrošināta pārbaude, tomēr viņa uzsvēra, ka pēdējos gados šādu gadījumu nav.

"Mēs esam aicinājuši cilvēkus to nedarīt, un jau vairākus gadus nekas tamlīdzīgs nav noticis," teica D. Ļaha, atgādinot par rūgto 2009.gada praksi, kad kādā interneta vietnē tika nopludināts matemātikas eksāmens. Pēc šī notikuma sākta krimināllieta. VISC mājaslapā pieejami iepriekšējo gadu eksāmenu paraugi, un skolēni laicīgi var gatavoties, norādīja D. Ļaha.

Tomēr, ja kāds ir saņēmis piedāvājumu iegādāties, visticamāk, viltotus eksāmenu uzdevumus vai atbildes, par notikušo jāziņo VISC vai Valsts policijai. "VISC darbojas anonīmais tālrunis, uz kuru var zvanīt un stāstīt par situāciju. Tāpat pieejams e-pasts [email protected]," teica D. Ļaha.

Tāpat viņa norādīja, ka šogad sertifikātus par iegūto izglītību un eksāmenu rezultātiem skolēni saņems piecas dienas agrāk nekā pērn - 30.jūnijā.