PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

6792.jpeg
Foto: racorn / 123RF
Lai atvieglotu vidusskolēnu mācību procesu, turpmāk centralizētos eksāmenus svešvalodā pielīdzinās starptautiski atzītiem sertifikātiem.

Ideju atbalstīja Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija. Tas nozīmē, ka skolēni, kuri vidusskolas laikā būs nokārtojuši starptautiskos valodu eksāmenus, piemēram, TOEFL vai IELTS, varētu būt atbrīvoti no centralizētā eksāmena svešvalodā.

Šāds risinājums nepieciešams, lai atvieglotu absolventu iestāšanos ārzemju izglītības iestādēs, kur tiek atzīti starptautiskie sertifikāti, kā arī atslogotu vidusskolēnu eksāmenu  grafiku.

Centralizētais eksāmens svešvalodā Latvijā ir izstrādāts atbilstoši starptautiskajiem kritērijiem, tomēr tas netiek starptautiski atzīts, tāpēc, lai iestātos ārzemju augstskolā, skolēniem jākārto papildu eksāmens.

Eksāmenu starptautisko sertifikātu iegūšana, tāpat kā līdz šim, tiktu segta no izglītojamā līdzekļiem, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Līdz šim tika runāts par visu mācību priekšmetu eksāmenu pielīdzināšanu starptautiski atzītiem sertifikātiem, tomēr secināts, ka mācību priekšmetu standarti dažādās valstīs atšķiras, tāpēc pieņemts lēmums pielīdzināt tikai svešvalodu eksāmenu sertifikātus.