PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

5685.jpeg
Foto: orelphoto / 123RF
Apspriežot Izglītības attīstības pamatnostādņu 2014.-2020.gadam projektu, vairāku organizāciju pārstāvji izteica iebildumus pret piektā centralizētā eksāmena ķīmijā vai fizikā ieviešanu.

Jāzepa Mediņa Mūzikas vidusskolas direktors Roberts Liepiņš uzsvēra, ka jautājums par šāda eksāmena ieviešanu rada satraukumu, jo minētie priekšmeti šādas profesionālas ievirzes vidusskolā netiek mācīti un nav atbilstošu kabinetu un tehnoloģiju to mācīšanai. Tāpat viņš akcentēja, ka audzēkņi jau tā ir noslogoti un papildus četriem centralizētajiem eksāmeniem kārto arī kvalifikācijas eksāmenu, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas (LIVA) vadītāja Ineta Tamane bažījās par to, ka ar šādu eksāmenu jeb pātagu diez vai izdosies skolēniem likt iemīlēt fiziku vai ķīmiju. Viņasprāt, jāmeklē citi risinājumi skolēnu motivēšanai, ne jau ar šādu obligātumu.

Augstākās izglītības padomes vadītājs Jānis Vētra aicināja neaizmirst, ka centralizētie eksāmeni ir ne tikai vidējās izglītības noslēguma eksāmens, bet augstākās izglītības uzņemšanas atlases kritērijs. Viņš norādīja, - ja nebūs mehānisma eksāmena izmantošanai augstskolās, tad tas būs tikai papildu slogs skolēniem, kas būtu bezjēdzīgi.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāvji gan norādīja, ka notiks vēl diskusijas un tiks meklēti risinājumi šīs ieceres īstenošanai, tostarp aktuāls esot jautājums par profesionālās izglītības mācību satura pārskatīšanu.

Jau ziņots, ka valdība otrdien atbalstīja IZM priekšlikumu no 2015./2016.mācību gada ieviest piekto obligāto centralizēto eksāmenu, nosakot, ka 12.klases absolventiem obligāti būs jāizvēlas starp eksāmenu ķīmijā vai fizikā.

IZM informēja, ka vispārējās vidējās izglītības humanitārā un sociālā virziena programmu, kā arī vispārējās vidējās izglītības profesionāli orientēta virziena programmu skolēniem būs jākārto eksāmens dabaszinībās, nevis ķīmijā vai fizikā, jo šajās programmās dabaszinības ir apvienotas vienā priekšmetā.