PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

10802.jpeg
Foto: -123RF
Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju (VBTAI) satrauc situācija izglītības iestādēs tādēļ inspekcija savu darbu šajā mācību gadā un arī turpmāk vērsīs uz to, lai šī situācija kļūtu aizvien labāka.

VBTAI Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputātiem stāstīja, ka tieši pēdējā laikā pieaugušas sūdzības par situāciju pirmsskolas izglītības iestādēs. Visbiežāk šādas situācijas rodas vecāku nesapratnes dēļ vai vecāku un izglītības iestāžu sadarbības trūkuma dēļ, vēsta ziņu aģentūra LETA.

"Arī sadarbības trūkumam ir dažādi iemesli. Vienā gadījumā tā ir vecāku vaina, bet tikpat labi ir gadījumi, kad pie vainas ir izglītības iestādes, jo to darbiniekiem trūkst prasmes un iemaņas reaģēšanai uz ārkārtas situācijām. Satraucoši ir tas, ka daudzas izglītības iestādes cenšas problēmas noklusēt. Tādēļ šajā mācību gadā un arī turpmāk mēs lielāku vērību savā darbā pievērsīsim vecāku un speciālistu sadarbībai, lai problēmsituācijas vērstu par labu," sacīja I. Millere.

Viņa atzinīgi vērtēja to, ka pirms mācību gada sākuma pašvaldības rīkoja pedagogiem konferences, kur ar skolotājiem tikās arī VBTAI speciālisti, lai izrunātu aktuālās lietas.

Bieži izglītības iestādēs problēmas rada tas, ka tām nav atbalsta personāla. Krīzes laikā, kad pašvaldības bija spiestas īsā laikā samazināt savus izdevumus, daudzas izvēlējās atteikties no atbalsta personāla, kas ietver psihologus un sociālos pedagogus. Daudzas skolas ir palikušas bez šī atbalsta personāla un tagad nākas saskarties ar problēmām, taču ir arī sociālie pedagogi un psihologi, kuri apkalpo piecas līdz sešas skolas, līdz ar to reāli nav iespējams visu izdarīt, skaidroja VBTAI pārstāve.

Tāpat viena no problēmām, ar kuru inspekcijai pēdējā laikā nākas bieži saskarties, ir vardarbība ģimenē. I. Millere minēja, ka inspekcija prognozēja šīs problēmas saasināšanos tieši krīzes laikā, taču šīs bažas neapstiprinājās, tomēr vardarbība pret bērnu ģimenē aktualizējusies atkal tagad. Visbiežāk bērni tagad cieš no pamešanas novārtā. Inspekcija novērojusi, ka šajā jautājumā ne viss ir labi ar sociālajiem dienestiem, taču tas pašvaldībās ir ļoti atšķirīgi.