PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

6723.jpeg
Foto: adam121 / 123RF
Aleksandrs Gapoņenko šonedēļ kinogalerijā K Suns prezentēja dokumentālo filmu Krievu skolām būt!, kurā parādīta simboliska ļauno garu izdzīšana no Izglītības un zinātnes ministrijas.

Kā skaidro autors, filma ir mēģinājums atspoguļot Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju kustību pret mazākumtautību izglītības reformu, kas tika ieviesta pirms desmit gadiem. Pirms filmas seansa A. Gapoņenko atzinās, ka filma esot balstīta galvenokārt uz emocijām, tajā nav sniegta iecerētās izglītības reformas analīze, kas ieviesa bilingvālu apmācību. Toties filmā ir apgalvojumi, ka, liekot skolēniem dažus mācību priekšmetus mācīties latviski, krievu gars būs pagalam, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Kā liecina Drošības policijas (DP) rīcībā esošā informācija, Krievijas tautiešu politikas pārstāvja Latvijā A. Gapoņenko veidotā filma Krievu skolām būt! ir uzņemta par līdzekļiem no Krievijas Federācijas fonda. Šobrīd spēkā esošie likumi neparedz atbildību par līdzekļu saņemšanu no ārvalstu fondiem.

A. Gapoņenko darbības esot pieskaņotas Krievijas tautiešu politikas uzstādījumam par nepieciešamību izcelt tautiešu tiesību pārkāpumus, bet finansējums dažādu provokatīvi - tendenciozu projektu īstenošanai tiek nodrošināts no Krievijas Federācijas fonda Krievijas tautiešu tiesiskās aizstāvības un atbalsta fonds līdzekļiem.

A. Gapoņenko izteicies, ka filmas veidošana izmaksājusi 250 eiro, kurus viņš samaksājis no savas kabatas.