PIESLĒDZIES E-KLASEI

Trešdiena, 2024. gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

5625.jpeg
Demogrāfija būs izaicinājums arī izglītības jomā un līdz 2020.gadam sagaidāms liels skolēnu un studējošo skaita kritums, norādīja Izglītības un zinātnes ministrija.

IZM Izglītības departamenta direktore Evija Papule akcentēja, ka saskaņā ar demogrāfijas prognozēm turpmākajos gados Latvijas iedzīvotāju skaits turpinās samazināties, tādējādi līdz 2020.gadam vidējā un augstākajā izglītībā sagaidāms nozīmīgs skolēnu un studējošo skaita samazinājums. vēsta ziņu aģentūra LETA.

Atbilstoši prognozēm salīdzinājumā ar 2012.gadu 2020.gadā skolēnu skaits vispārējā vidējā izglītībā samazināsies par 11 600 skolēnu, bet augstākajā izglītībā - par 27 600 studentu. Tikmēr pamatizglītībā tiek prognozēts skolēnu skaita pieaugums.

Viena no problēmām, ko ministrija iecerējusi risināt nākamajos septiņos gados, ir skolu tīkla sakārtošana. Tāpat IZM centīsies tikt galā ne tikai ar demogrāfijas izaicinājumiem, bet arī ar izglītības monitoringa sistēmas trūkumu, neefektīvu augstākās izglītības finansēšanu un pārvaldību, pieaugošo zemo iesaisti izglītības pasākumos, iekļaujošas izglītības principa un individualizētas mācību pieejas nepietiekamo ieviešanu.

Lai gan ministrija pati uzskatīja, ka vairāki no Izglītības attīstības pamatnostādņu projektā izvirzītajiem mērķiem ir drosmīgi, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Ingrīda Mikiško mudināja izvirzīt vēl augstākus mērķus. Tāpat Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē tika akcentēts, ka jāmudina un jāsaglabā jauniešos vēlme mācīties.