PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

6240.jpeg
Pēc novadu reformas Alojas pašvaldībā dzīve rit kā uz pierimuša vulkāna – tai pievienotā Staicele joprojām ir neapmierināta par situāciju vietvarā, ko vēl vairāk saasinājusi domes vēlme noņemt Staicelē vidusskolas klases.

Nu neapmierināto pulkam pievienojušies arī Brīvzemnieku pagasta centra ļaudis, jo šogad tur gatavojas slēgt Puikules pamatskolu, vēsta laikraksts Neatkarīgā Rīta Avīze.

Skoliņā, kas atrodas skaistā, labi uzturētā muižas ēkā, vēl pērn decembrī notika lielas svinības par godu skolas 75. gadadienai. Sabrauca absolventi no malu malām, skanēja pacilātas runas, atzinību no domes saņēma arī pašreizējā direktore Ilona Lūdiņa, skolai tika pasniegta dāvana – 500 eiro, un neviens vēl nezināja skarbo vēsti, ka Alojas novada dome plāno mācību iestādi slēgt jau šogad. Runas par to, ka 30 skolēnu un 27 pirmsskolas bērni ir krietni par maz, lai uzturētu visu lielo saimniecību, gan bijušas dzirdamas jau senāk. Ik pa laikam izskanējuši arī pārmetumi, ka no šīs skolas ļoti maz bērnu aiziet mācīties uz Alojas vidusskolu, bet lielākoties uz Limbažiem – uz bijušo rajona centru, skolas direktore sakās zinām visus mazas skolas mīnusus, taču tādam pavērsienam nebijusi gatava.

Izrādot savu saimniecību, I. Lūdiņa uzsver, ka mācību rezultāti skolai esot labi, pērn izieta akreditācija, kas ļāva turpināt darbu vēl sešus gadus. Mazliet iemidzinājis arī tas, ka – ja arī runāts par pārmaiņām, tad tikai tādām, ka skola tiek pārveidota par sešklasīgo un kļūst par Alojas vidusskolas filiāli. Taču tad pēkšņi decembrī parādījās ziņa, ka skolu slēgs pavisam. "Nelīdzēja ne mūsu priekšlikumi, kā varētu strādāt tālāk, piemēram, izveidojot te pēcpusdienas centru. Tā domes vadībai likās vēl vairāk finanses prasoša ideja," noplāta rokas skolas direktore, piebilstot, ka arī ideja izveidot te tā saukto gudro skolu prasītu pašvaldības līdzfinansējumu.

Skolas aizstāvībai izveidotās iniciatīvas grupas vadītāja Ziedīte Jirgensone, kura todien bez iepriecinošiem rezultātiem atgriezusies no tikšanās ar domes vadību, ir pārliecināta: ja šeit nebūs skolas, Puikule iznīks pavisam. To ar savu parakstu apliecinājuši arī 182 vietējie ļaudis.

Alojas novada pašvaldības priekšsēdis Valdis Bārda nopūšas, ka pašvaldībai izglītības sadaļa sastāda vislielāko procentu no budžeta, tāpēc arvien grūtāk esot mazās mācību iestādes uzturēt vajadzīgajā līmenī. Patlaban novadā kopumā ir 420 izglītojamo, kas sadalīti pa četrām skolām – Alojas un Staiceles vidusskolās un Puikules un Ozolmuižas pamatskolās. Jau 2009. gadā skolēnu trūkuma dēļ slēgta skola Vilzēnos, atstājot tur vien bērnudārzu. Diemžēl Puikulē situācija, kā rāda dati, ar katru gadu pasliktinās: ja vēl pirms trim gadiem tajā mācījās 50 bērnu, tad tagad – tikai 30. "Kāpēc šajā skolā audzēkņu skaits tā gājis uz leju? Skaidrs, nav darba vietu, taču akmens metams arī skolas dārziņā, jo skolēni te neatgriežas un nerada savus uzņēmumus," teic V. Bārda. Tāpat neesot nozīmes paturēt skolas, kas neatšķiras cita no citas – katrai jāattīsta savs profils. Jau 2012. gadā skolas vadība mudināta domāt par attīstības iespējām, taču nekādi uzlabojumi, ne plāni nav bijuši. Priekšsēdis iebilst viedoklim, ka, aizverot skolu, pagasts nomirst. To pierādot arī Vilzēnu piemērs, kur ļoti aktīvi darbojas Tautas nams.