PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

6230.jpeg
Foto: 123RF Stock Photo
Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) izteikusi skaidru pozīciju par nepieciešamību paaugstināt skolotāju algas, uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete.

"Pedagogiem sniegts skaidrojums, ko IZM plāno papildus pieprasīt 2015.gada budžetā," skaidroja I. Druviete, vēlreiz apliecinot, ka "pausta skaidra pārliecība, ka pedagogu algas ir jāpaaugstina", vēsta ziņu aģentūra LETA.

Viņa atgādina, ka jau ar 1.septembri skolotāji saņems lielāku atalgojumu, jo "IZM ir izpildījusi savas saistības un panākusi algu palielinājumu 2014.gadā".

Jautāta par to, vai situācijas risinājumam būtu jāpieņem nepopulāri lēmumi, piemēram, samazinot skolu vai pedagogu skaitu, I. Druviete apstiprināja, ka skolu tīkls ir jāsakārto. Tomēr jāņem vērā Latvijas iedzīvotāju izvietojums: "Latvijā cilvēku izkliedētība ir daudz lielāka nekā vidēji Eiropā."

Tāpēc skolotāju proporcija nevarētu būt vienīgais kritērijs skolu pastāvēšanai. I. Druviete skaidroja: "Ja mēs vēlamies nodrošināt izglītības pieejamību tuvu dzīvesvietai un nodrošināt Latvijas lauku reģionu attīstību, tad lauku skolām ir jābūt." Turklāt ministre uzsvēra, ka lauku skolas ir Latvijas reģionu infrastruktūras elements.

"Kritērijs skolu pastāvēšanai ir garantijas sniegt kvalitatīvu izglītību," uzsvēra I. Druviete, sakot - ja tas tomēr nebūs iespējams, tad "var domāt par skolu konsolidāciju". "Runa var būt par vidusskolu tīkla pārskatīšanu, bet šeit katrā konkrētā gadījumā lēmums ir jāpieņem katrai konkrētai pašvaldībai," skaidroja ministre.