PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

6018.jpeg
Foto: andresr / 123RF
Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete savu demisiju pieļauj tikai kā plānu "Z", tā sarunā aģentūrai LETA atzina pati ministre.

"Mans uzdevums ir nodrošināt nepieciešamo finansējumu nozarei, un es to arī darīšu. Finansējums tiks atrasts," pārliecināta I. Druviete.

Viņa uzsvēra, ka ikvienam ministram jābūt atbildīgam par nozarē notiekošo. Turklāt jāatbild ne tikai par solījumiem, kas doti viņa darbības laikā, bet arī par valdības un iepriekšējo valdību dotajiem solījumiem kopumā.

Iepriekšējā valdība ir lēmusi, ka nepieciešams noteikt pedagogu finansējumu 420 eiro apmērā par likmi, kā arī rast finansējumu tā sauktajām kvalitātes pakāpēm, skaidroja I. Druviete. Iepriekšējās valdības kļūdas dēļ budžetā netika ierēķināta summa, ar kuru var īstenot apņemšanos. Tādēļ Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) lūdz valdību rast iespēju piešķirt šos trūkstošos līdzekļus no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem vai arī rast citu iespēju nodrošināt to, kas paredzēts valdības memorandā, kas sagatavots parakstīšanai ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA).

"Memorands vēl nav parakstīts, bet toreizējais Ministru prezidents un izglītības ministrs bija skaidri pateikuši, ka nauda pedagogu algām būs. Līdz ar to IZM uztur spēkā šo prasību. Mums ir jānosedz tas, kas ir solīts," uzsvēra I. Druviete.

Ministre skaidroja, ka esošā nauda, kas pieprasīta pedagogu darba samaksai, nav papildu finansējums. Tie ir līdzekļi esošu valdības saistību izpildei, kļūdu labošanai, par kuru atbildību nevar uzņemties pašreizējā IZM vadība. "Mēs varam vienīgi izteikt priekšlikumus, kādā veidā šī kļūda būtu labojama, kā arī strādāt pie jaunā pedagogu darba samaksas finansēšanas modeļa, lai šādas situācijas nekad vairs neatkārtotos," norādīja I. Druviete.

Kā ziņots, intervijā Latvijas Radio I. Druviete pieļāvusi iespēju demisionēt, ja valdība neradīs iespēju piešķirt finansējumu pedagogu algām.