PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

6570.jpeg
Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete sveic zinātniekus ar nozīmīgo panākumu, izgudrojot un sintezējot darbīgo vielu pretvēža zāļu izgatavošanai.

“Latvijas Organiskās sintēzes institūta paveiktais apliecina, ka Latvijā ir augsta līmeņa pētniecības centri, kas ir arī starptautiski konkurētspējīgi. Lai arī finansējums zinātnei krīzes gados tika ievērojami samazināts un aizvien nav atjaunots iepriekšējā līmenī, zinātnieki ir spējuši daudzu gadu garumā veikt izpēti, kas ir nozīmīga ne tikai Latvijas sabiedrībai, bet ikvienam pasaules iedzīvotājam,” uzsver izglītības un zinātnes ministre, norādot, ka zinātnei ir liela loma tautsaimniecības attīstībā.

Ievērojamais zinātnieku sasniegums apliecina, ka Latvijai ir labas iestrādnes zinātnē un spējam nest Latvijas vārdu pasaulē ar zinātniskajiem izgudrojumiem, akcentē I.Druviete.

Šā gada jūlija sākumā ASV Pārtikas un zāļu administrācija izsniegusi atļauju izmantot medicīnā jaunas zāles vēža ārstēšanai, kuru darbīgā viela izgudrota un sintezēta Latvijā, informē Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāve Laura Zaharova. Patlaban šīs zāles tiek izmēģinātas klīnikās ASV un Eiropas Savienībā.