PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

5756.jpeg
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) jaunajai valdībai pārmet tās pasīvo rīcību saistībā ar pedagogu atalgojuma modeli un apsver iespēju eksāmenu laikā rīkot protestus

LIZDA sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Grigorjevs atgādina, ka pedagogi patlaban ir radikāli noskaņoti un nav apmierināti, ka jaunā valdība nav sākusi efektīvu darbu nedz pie jauna pedagogu darba samaksas modeļa, nedz pie samaksas paaugstināšanas grafika, vēsta ziņu aģetūra LETA.

Tāpēc arodbiedrības padome 19.martā pēc izglītības un zinātnes ministres Inas Druvietes uzklausīšanas lems par izglītības un zinātnes darbinieku protesta aktivitātēm maijā.

Janvāra beigās, tiekoties ar I. Druvieti, LIZDA uzsvēra, ka tās izvirzītās prasības joprojām ir spēkā, un toreiz saņēma ministres solījumu meklēt risinājumus. "Diemžēl gada sākumā Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) solītā darba grupa jauna finansēšanas modeļa un darba samaksas paaugstināšanas grafika izstrādei aizvien nav uzsākusi darbu," pauž arodbiedrība. Tā atsaucas arī uz Valsts kontroles publiskoto revīzijas ziņojumu, kurā norādīts, ka ministrija dažos gadījumos pat rīkojusies pretlikumīgi saistībā ar mērķdotāciju piešķiršanu pedagogu algām.

"Šobrīd Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) taktika ir gaidīt pētījuma rezultātus vasarā un novilcināt laiku līdz Saeimas vēlēšanām, nevis reāli darboties un izmantot esošo pieredzi. Lai gan dzīves dārdzība paaugstinās un Latvijas pedagogu darba samaksa turpina būt viena no zemākajām Eiropas Savienībā," norāda LIZDA priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško.

LIZDA padome 19.martā uzklausīs I. Druvieti, kas solījusies prezentēt jauna pedagogu atalgojuma modeļa variantus un iespējamo darba samaksas paaugstināšanas grafiku. Līdzšinējā IZM darbība neliecina, ka tās piedāvājums varētu būt reāli ieviešams tuvākajā laikā, tādēļ arodbiedrība gatavojas izglītības un zinātnes darbinieku protestiem maijā, pavēstīja E. Grigorjevs.