PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

7281.jpeg
Foto: Publicitātes foto
Ja valdība neradīs iespējas piešķirt papildu finansējumu pedagogu darba samaksas modeļa ieviešanai, izglītības un zinātnes ministre neizslēdz iespējamu demisiju. 

Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile gan atzīst, ka tas būšot atkarīgs no sadarbības partneru prasībām. Viņa žurnālistiem norādīja, ka, kļūstot par ministri, viņa esot apzinājusies, ka nozarē pastāv sarežģīta situācija. Tāpēc pašlaik viņas uzdevums ir gan valdībai, gan sabiedrībai skaidrot papildu līdzekļu piešķiršanas nepieciešamību. M. Seile arī vēlāk piebildusi, ka patlaban esot pārāk daudz darba, lai domātu par demisiju, turklāt viņa savu amatu neatstāšot tikai nozarē radušos problēmu dēļ.

Ministre uzsvēra, ka valdības prasība ieviest jaunu pedagogu darba samaksas modeli ir pamatota, tomēr ar "šajā brīdī potenciāli atvēlētajiem trim miljoniem eiro patiešām nekādā veidā nepietiek, lai to ieviestu bez lieliem zaudējumiem". Viņa piekrīt tam, ka nepietiekamās provizoriski piešķirtās papildu summas dēļ "jaunā pedagogu darba samaksas modeļa ieviešana bez šaubām ir apdraudēta".

Tomēr viņa atkal uzsvēra, ka "izglītības sistēmas vajadzības valdībā nav vienīgās". Komentējot premjerministres Laimdotas Straujumas izteikumus par to, ka pašlaik viņa neredzot iespējas, no kurienes varētu piešķirt papildu līdzekļus pedagogu algām, M. Seile norādīja, ka budžeta sadalījuma kopskatu redz premjerministre un valdība kopumā pieņem lēmumu par prioritātēm, informē ziņu aģentūra LETA.

Vakar, 19.novembrī, tiekoties ar Latvijas izglītības un zinātnes arodbiedrības valdi, M. Seile pauda pārliecību, ka jaunā pedagogu atalgojuma modeļa aprobācija ir jāturpina.

Pedagogu atalgojuma sistēmas refoma ir nepieciešama un nozīmīga, lai nodrošinātu pārskatāmāku un  godīgāku pedagogu atalgojuma aprēķina kārtību. Tādēļ jau tagad jāapzinās, ka bez reformas, bez jaunā atalgojuma modeļa ieviešanas, pedagogu atalgojuma palielinājums nav iespējams, norādīja ministre.

Mārīte Seile atzinīgi vērtēja arodorganizācijas centienus iestāties par nozarē strādājošo tiesībām uz  konkurētspējīgu atalgojumu, vienlaikus atzīstot, ka līdz šim sarunas nozarē nereti ievirzījušās neveiksmīgā gultnē, informē Izglītības un zinātnes ministrija.

Arī Latvijas izglītības un zinātnes arodbiedrības vadītāja Ingrīda Mikiško pauda gatavību sadarboties, uzsverot, ka ir svarīgi nonākt pie vienotas pozīcijas un viedokļa.

Vērtējot tikšanos, ministre atzina, ka tā bija konstruktīva, un pauda cerību, ka arī turpmāk sadarbība ar arodbiedrību būs lietišķa.