PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

6466.jpeg
Foto: cataplines / 123RF
Šoruden Latvijā iznākusi jauna grāmata sākumskolas skolēniem. Tā ir lielisks ceļvedis mākslas pasaulē, iepazīstinot bērnus ar Latvijas vizuālās mākslas klasiķiem. 

Grāmata Ainava kopā ar mazo Mulu ir savā ziņā īpaša. Pirmo reizi Latvijā bērniem ir iespēja saprotami un aizraujoši ieskatīties tādā nopietnā pieaugušo tēmā kā glezniecība. Janis Rozentāls, Vilhelms Purvītis, Boriss Bērziņš vai Eduards Kalniņš – šo dižgaru darbus mēs esam pieraduši redzēt muzeju izstādēs vai glancētos reprodukciju albumos. Bet te – to pašu un vēl daudzu citu slavenu mākslinieku ainavas atdzīvojušās bērniem interesantos radošos uzdevumos. Viens no grāmatā aprakstītajiem māksliniekiem Raimonds Staprāns ir pārliecināts, ka „grāmata pieradinās bērnu domāt par mākslu, to baudīt un novērtēt”.

Grāmatas galvenā varone ir maza, zinātkāra meitene Mula, kura iztaujā savu draugu mākslinieku gan par to, kas ir ainava, gan mēģina izzināt daudzus citus ar mākslu saistītus jautājumus. Grāmatā ietverti 11 latviešu ainavisti, radoši uzdevumi, neliela mākslas enciklopēdija un bērniem saprotamā valodā uzrakstītas īsas biogrāfijas par katru no māksliniekiem.  Tā noderēs ierosmei radoši darboties kopā vecākiem ar bērniem.

Grāmatas veidotāji šobrīd jau ķeras pie nākamajiem stāstiem. Mazā Mula drīz pētīs klusās dabas un gleznotus dzīvniekus, kā arī mācīsies par cilvēka atveidošanu mākslā.

Ainava kopā ar mazo Mulu nopērkama visos Globuss un Jānis Roze grāmatu veikalos Latvijā, kā arī www.jr.lv internetveikalā. Tā veidota sadarbībā ar Latvijas Nacionālo mākslas muzeju un izdošanu finansiāli atbalstījusi Rīgas dome.

Lai iegādātos grāmatu tieši no izdevēja, interesenti aicināti sazinieties ar Kristīni Morozovu zvanot uz numuru 29110510 vai rakstot e-pasti uz [email protected].