PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

5751.jpeg
Lai gan vairākums studentu zina, ka plaģiāts viņu rakstu darbos ir akadēmiskās ētikas pārkāpums, ik pa laikam šī problēma kļūst aktuāla.

Studenti mēdz gan piesavināties savu kolēģu darbus, gan tos nopirkt, bet ir gadījumi, ka arī paši pasniedzēji rīkojas negodīgi. Patlaban gan sperts nopietns solis plaģiātisma apkarošanā, astoņām augstskolām izveidojot kopīgu datubāzi ar studentu noslēguma darbiem, vēsta laikraksts Diena.

Jau 2012. gada pavasarī vairākas Latvijas augstskolas parakstīja nodomu protokolu par sadarbību vienota plaģiātu izskaušanas tīkla veidošanā, bet aktīvi izmantot datubāzi varētu sākt vien šogad, jo tikko sistēmā esošajām augstskolām pievienojošās vēl četras augstākās izglītības iestādes. Kā paskaidroja Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes bibliotēkas vadītājs Jānis Kreicbergs, kurš ir arī viens no idejas iniciatoriem, – pērn datubāze strādājusi izmēģinājuma režīmā, tāpēc lielākam augstskolu skaitam to nevarēja piedāvāt. Taču, neskatoties uz to, tajā ievietoti jau aptuveni 40 000 noslēguma darbu. Sistēma veidota tā, lai katra augstskola varētu pārliecināties, vai konkrēto studentu darbi jau iepriekš nav bijuši iesniegti un aizstāvēti citā augstskolā. Savā praksē gan J. Kreicbergs vēl nav atklājis šādas situācijas, tomēr bijuši gadījumi, ka līdzība atrasta starp dažādu fakultāšu studentu darbiem. Idejas iniciators arī pieļauj, ka tagad, kad datubāze kļūs lielāka, iespējams, atklāsies arī "nesmuki gadījumi".

Viena no augstskolām, kas tikko pievienojusies sistēmai, ir Rīgas Stradiņa universitāte. Tās pārstāvis Edijs Šauers norādīja, ka šāds lēmums pieņemts, lai palīdzētu pasniedzējiem meklēt plaģiātismu studentu darbos. Līdz šim pasniedzēji paši, izmantojot savas profesionālās spējas un pārzinot tēmas literatūru, mēģināja pamanīt stila izmaiņas studentu rakstu darbos – ja teksta lielākā daļa rakstīta vienā stilā, bet viens vai vairāki teikumi citā, turklāt neattiecas uz pārējo tekstu, rodas aizdomas, vai students nav izmantojis cita autora rakstīto bez atsauces, skaidroja E. Šauers. Tālāk jau, izmantojot, piemēram, Google meklētāju, var ātri konstatēt, no kura autora teksta fragments ir ņemts bez atsauces. E. Šauers gan atzīmēja, ka dažreiz studenti pieļauj plaģiātu nevis ļaunprātīgi, bet tāpēc, ka viņiem nav pietiekamas izpratnes par intelektuālā īpašuma nozīmi.

Vienotajai sistēmai šogad plāno pievienoties arī Rīgas Tehniskā universitāte (RTU), lai pārbaudītu Inženierekonomikas un vadības fakultātē izstrādātos noslēguma darbus, sacīja RTU mācību prorektors profesors Uldis Sukovskis. Līdz šim tas nav darīts, jo RTU studentu noslēguma darbus uzkrājusi savā datubāzē. Savukārt gadījumos, kad universitāte konstatē plaģiātisma pazīmes, students pat var tikt izslēgts no studiju programmas, uzsvēra U. Sukovskis.