PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

5731.jpeg
Foto: andresr / 123RF
No 25.marta līdz 27.martam jau trešo reizi E-prasmju nedēļas ietvaros Latvijā notiks IKT karjeras dienas. 

Šo dienu galvenais mērķis ir iepazīstināt un ieinteresēt 9. līdz 12. klašu skolēnus ar IKT nozares profesijām un saistīto tehnoloģiju darbavietām, viesojoties informācijas un komunikācijas tehnoloģijas uzņēmumos, kā arī valsts un pašvaldību iestādēs, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Šogad E-prasmju nedēļas viena no centrālajām tēmām ir E-prasmes nodarbinātībai un IKT karjerai. Tā ir tiešā veidā saistīta ar e-prasmju apmācību aktivitātēm nodarbinātības veicināšanai, e-prasmju novērtēšanas metodēm un tās nodrošinošiem tiešsaistes rīkiem, kā arī IKT prasmju apliecināšanu un sertifikāciju.

"Mēs nespējam iedomāties savu ikdienu bez tehnoloģijām, to izstrāde attīstās visā pasaulē, radot arvien izteiktāku pieprasījumu pēc izglītotiem un talantīgiem cilvēkiem, kas spētu darboties IKT nozarē. Latvijā un visā Eiropā patlaban ir vērojams speciālistu iztrūkums, tāpēc, izvēloties studēt nozarei nepieciešamās zinības, jaunie cilvēki veic daudzsološu investīciju savā nākotnē," stāsta Latvijas Informācijas un komunikāciju tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

Pagājušajā gadā Latvijā diplomus saņēmuši gandrīz 1200 jaunu IT speciālistu. Tomēr LIKTA biedru un dažādu IKT nozares uzņēmumu prognozes liecina, ka tie kopumā uz brīvām darba vietām ir gatavi piesaistīt vēl vismaz 1000 darbiniekus gadā jeb vairāk nekā 3 tūkstošus nākamo 3 gadu laikā, paskaidro S. Bāliņa, piebilstot, ka ES prognozes liecina, ka atkarībā no ekonomiskās izaugsmes un pieprasījuma, IKT profesionāļu trūkums 2015. gadā visā Eiropā varētu sasniegt pat 700 000-900 000 darba vietu.