PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

5819.jpeg
Foto: 123RF Stock Photo
Jaunajam skolotāju algu finansēšanas modelim vajadzētu sākt darboties jau nākamā gada 1. septembrī. Tik ambiciozu mērķi sev noteikusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM). 

Nav gan skaidrs, vai būs finanšu resursi, lai šo modeli ieviestu, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

IZM valsts sekretāre Sanda Liepiņa pastāstīja, ka Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas eksperti (OECD) jau sākuši darbu. Viņu uzdevums būs izpētīt pedagogu algošanas pieredzi citās valstīs, kā arī skolotāju algošanas problēmas Latvijā, piemēram, atšķirības starp pedagogu algas likmēm. Galu galā ekspertiem būs jāpiedāvā divas līdz trīs turpmākās politikas alternatīvas, izvērtējot to priekšrocības un riskus, ņemot par pamatu 40 stundu darba nedēļu pedagogiem, modificētu nauda seko skolēnam modeli vai jauktu sistēmu ar plašu finansiālo stimulu klāstu. Pirmais ziņojums par paveikto ekspertiem būs jāsniedz jau 16. aprīlī, bet gala iznākums tiks sagaidīts 30. jūnijā.

Līdz ar OECD ekspertiem darbosies arī darba grupa, kuras uzdevums ir izstrādāt jaunu pedagogu darba samaksas aprēķināšanas modeli un sagatavot pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku. Tā sāks darbu 17. martā, bet jau līdz 15. maijam jābūt gatavam jaunajam modelim. No šā gada oktobra šo modeli aprobēs 25 skolās, kaut finansējums arī šim mērķim vēl nav piešķirts, bet no nākamā gada janvāra līdz aprīlim to izmēģinās visās skolās.

Skolotāju pārstāvji gan nepaļaujas uz šiem IZM nospraustajiem termiņiem. Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Ingrīda Mikiško norāda: ministrija bija apņēmusies jau līdz 31. martam grozīt vairākus normatīvos aktus, lai uzlabotu esošo skolotāju algošanas kārtību. Šobrīd izskatās, ka lielāko daļu grozījumu līdz šim datumam nepagūs pieņemt.

Nav arī skaidrs, vai būs finansējums jaunajam modelim. Jau 18. martā valdība sāks spriest par nākamā gada budžetu. Patlaban tajā nauda pedagogu algu palielinājumam nav paredzēta.

Joprojām nav arī zināms, kur IZM šogad ņems 2,5 miljonus eiro, kuru joprojām pietrūkst, lai veiktu pedagogu zemākās likmes palielinājumu un izmaksātu piemaksas par kvalifikācijas pakāpēm. Ministre Ina Druviete paudusi cerību, ka valdība piešķirs finansējumu no neparedzētiem līdzekļiem, bet vakar Finanšu ministrijas valsts sekretāra vietniece Baiba Bāne teica, ka naudu vajadzētu meklēt IZM iekšienē.