PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

6682.jpeg
Foto: photodeti / 123RF
Jaunieši apzinās, cik svarīgi ir prast novērtēt savas intereses un spējas, izvēloties karjeras virzienu, taču tikai daļa no viņiem to spēj. 

Gatavojoties Karjeras nedēļai, Valsts izglītības attīstības aģentūra (VIAA) augustā portālā Draugiem.lv veica aptauju Jauniešu izpratne par pašizvērtējumu karjeras veidošanā, aptaujājot 1030 jauniešus vecumā no 14 līdz 19 gadiem, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Aptaujā jauniešiem bija jānosauc faktori, kuri ir būtiski karjeras izvēlē, jāatklāj, vai jaunietis ir izvēlējies sev interesējošo profesiju, vai ir saņēmis atbalstu vajadzīgo prasmju apguvei un vērsies pēc palīdzības pie karjeras konsultanta.

Rezultāti atklāja, ka 67% aptaujāto uzskata, ka sākotnēji jāizprot savas intereses un spējas, tad jāizvēlas tām atbilstošs profesijas virziens. Kā otru būtiskāko faktoru jaunieši min iespējamo atalgojumu, un tikai trešajā vietā ir konkrētās profesijas pieprasījums darba tirgū. Tas norāda, ka jaunieši ne visai labi izprot, kā funkcionē darba tirgus. Turklāt jaunieši ar karjeras izvēles jautājumiem nesteidzas.

Uz jautājumu, vai aptaujātie ir sapratuši, kāda profesija viņus varētu interesēt, tikai 41% atbildēja apstiprinoši, 43% jau ir izpētījuši savas prasmes un spējas un 38% - savas rakstura īpašības. Savukārt 3% savu interešu noskaidrošanu atliek uz pēdējo brīdi, tas ir, pēc eksāmenu nokārtošanas (četrpadsmit gadus veci jaunieši šādi atbildējuši 9% gadījumu, bet 18 gadus veci - tikai 2%).

Tikai 16% jauniešu ir tikušies ar karjeras konsultantu, tajā pašā laikā 51% atzīst, ka vērstos pie viņa, ja zinātu, kur. Gandrīz ceturtā daļa respondentu ir norādījusi, ka viņiem palīdzētu sarunas ar konkrētās profesijas speciālistu vai karjeras konsultantu. Tikmēr 38% aptaujāto uzskata, ka vislabāk novērtēt savu atbilstību konkrētai profesijai var, izmantojot vasaras darbu vai praksi.