PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

6309.jpeg
Foto: Izm.gov.lv
Ja profesionālā izglītība šķiet praktiskāka un ar ātrāku un taustāmāku rezultātu nekā studijas augstskolā, ir vērts ielūkoties profesionālo skolu, profesionālās izglītības kompetenču centru un koledžu piedāvājumā.

Arī darba devēji ar katru gadu arvien uzstājīgāk norāda, ka kvalificētu, tieši profesionālo izglītību ieguvušo speciālistu deficīts dažādās nozarēs kļūst lielāks, vēsta laikraksts Diena.

Cita starpā jauniešiem vecumā no 17 līdz 29 gadu vecumam (ieskaitot) ir iespēja bez maksas apgūt gandrīz 90 profesiju dažādās profesionālās izglītības iestādēs, kas iesaistījušās Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektā. Šīs mācības ilgst vienu vai pusotru gadu, jauniešiem atkarībā no sekmēm pieejama arī stipendija. Kopumā profesionālās izglītības iestādes, kas iesaistījušās šajā ESF projektā, 32 Latvijas pilsētās gatavas uzņemt vairāk nekā 3300 audzēkņu.

Programmu un profesiju klāsts ir visai plašs – jauniešiem tiek piedāvātas gan sen zināmas un populāras mācību programmas, gan maz izplatītas un pavisam jaunas. Jaunieši varēs apgūt, piemēram, lokmetinātāja, tērpu stila speciālista, apdares darbu strādnieka, vizuālās reklāmas noformētāja, kuģa pavāra, multimediju dizaina speciālista, elektromontiera, meža mašīnu operatora, zobārsta asistenta, ēku siltinātāja, interjera dizaina speciālista, bārmeņa, datorsistēmu tehniķa un citas profesijas. Papildus tam jaunieši varēs papildināt savas zināšanas arī eksaktajos mācību priekšmetos.

Ir arī vēl kāds bonuss: bez zināšanām un prasmēm atsevišķu programmu apguve paredz arī iespēju iegūt profesijai nepieciešamo sertifikātu vai apliecību, bez kādiem faktiski nav iespējams iekārtoties darbā un sākt strādāt. Tā, piemēram, mazumtirdzniecības veikala pārdevējiem, mazumtirdzniecības komercdarbiniekiem, viesmīļiem, bārmeņiem u. c. projekts nodrošina sertifikātu par darbu ar kases aparātu. Automehāniķi un autoelektriķi varēs iegūt B kategorijas autovadītāja apliecību, savukārt viesnīcu servisa speciālisti varēs iegūt Amadeus sertifikātu, kas ļauj darboties šajā sistēmā, rezervējot aviopakalpojumus, viesnīcas, automašīnu nomu utt.

Lai sāktu mācības kādā no ESF projekta profesionālās izglītības programmām, jaunietim jābūt ar vidusskolas vai pamatskolas izglītību. Viņš var būt reģistrējies Nodarbinātības valsts aģentūrā kā bezdarbnieks vai darba meklētājs, taču gadu pirms uzņemšanas nav saņēmis stipendiju nevienā citā ESF projektā. Programmā var pieteikties arī tie profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi, kuri kvalifikāciju ieguvuši ne agrāk kā gadu pirms mācību uzsākšanas projekta ietvaros.

Sīkāku informāciju par piedāvātajām profesijām iespējams atrast Nacionālajā izglītības iespēju datubāzē www.niid.lv.