PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

5626.jpeg
Pavārs, būvtehniķis, mūrnieks, elektriķis, galdnieks, lietvedis – tās ir tikai dažas no profesijām, kuras gada vai pusotra gada laikā bez maksas iespējams apgūt kādā no 40 profesionālās izglītības iestādēm.

Ziemas uzņemšana 1,5 gadus ilgajās Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstītajās profesionālās izglītības programmās noslēgusies. Viengadīgajās programmās jauniešu uzņemšana turpinās, bet mācības sāksies 24. februārī, vēsta laikraksts Neatkarīgā Rīta Avīze.

Šajās programmās mācības var uzsākt jaunieši vecumā no 17 līdz 25 gadiem ar vidusskolas vai pamatskolas izglītību. Viņi var būt reģistrējušies Nodarbinātības valsts aģentūrā (nav obligāta prasība) kā bezdarbnieki vai darba meklētāji, taču gadu pirms uzņemšanas nav saņēmuši stipendiju citā ESF projektā. Programmā var pieteikties arī profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi, kas ieguvuši profesionālo izglītību ne agrāk kā pirms gada (pilnīgs kritēriju saraksts pieejams www.viaa.gov.lv).

Iespēja īsā laika posmā bez maksas apgūt izvēlēto profesiju jaunajiem cilvēkiem tiek piedāvāta kopš 2010. gada. Kā liecina uzņemšanas statistika, līdz šim par jauniešu intereses trūkumu sūdzēties nevar, piemēram, pērnā gada septembrī mācības uzsāka aptuveni 2000 izglītojamo. Līdz šim vislielākā interese jaunajiem censoņiem ir izskoloties par pavāriem, ēdināšanas pakalpojumu speciālistiem, galdniekiem. Lai neveidotos situācija, ka jaunieši masveidā apgūst tādas profesijas, kuru pārstāvju darba tirgū jau ir pārpārēm, programmu atlasē, kurās uzņemt izglītojamos, iesaistās arī nozaru ekspertu padomes, kas sniedz savu atzinumu, vai šādus speciālistus nepieciešams sagatavot vai tomēr vērojama viņu pārprodukcija.

"Izglītības iestādēs uzņemto jauniešu skaits gadu gaitā ir būtiski audzis. Tas nav nekāds pārsteigums, jo ne visi var atļauties studēt vairākus gadus augstskolā. Jaunieši vēlas pēc iespējas ātrāk iesaistīties darba tirgū. Turklāt iegūtā kvalifikācija ne ar ko neatšķiras no tās kvalifikācijas, ko iegūst profesionālās izglītības iestāžu izglītojamie, kas mācījušies četrus gadus. Abi ir vienlīdz labi sagatavoti izvēlētajā profesijā. Atšķirība ir mācību norisē: viengadīgajās un 1,5 gadu programmās māca profesionālos mācību priekšmetus, bet tie, kas mācās četrgadīgajās programmās, apgūst arī vispārizglītojošos mācību priekšmetus. Tā kā īsā laika programmu apguvei galvenokārt piesakās jaunieši ar vidējo izglītību, viņiem nav vajadzības vēlreiz mācīties vidusskolas mācību priekšmetus, bet nepieciešams koncentrēties uz izvēlētās profesijas apgūšanu," ` skaidro Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) pārstavis Kristiāns Blumbergs.

Mācību laikā jauniešiem maksā stipendiju līdz 110 eiro. Stipendijas lielums ir atkarīgs no sekmēm, stundu apmeklētības. Kvalifikācijas prakses laikā tiek apmaksāti arī ceļa izdevumi uz kvalifikācijas prakses vietu, izdevumi par naktsmītni, civiltiesiskā apdrošināšana un obligātās veselības pārbaudes izdevumi.