PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

6407.jpeg
Foto: diego_cervo / 123RF
Jūnijā valsts līdzfinansētās vasaras darba vietās strādājuši 1344 skolēni, iegūstot pirmo darba pieredzi un iepazīstot darba tirgus vidi.

Skolēni strādājuši dažādās profesijās - iepazinuši lidostas aviodrošības dienesta darbinieka profesiju, lidostas pasažieru apkalpošanas aģenta, dārznieka, arhivāra, klientu apkalpošanas operatora, lauksaimniecības palīgstrādnieka, sekretāra, uzskaites rādījumu reģistrētāja un pārdevēja profesijas, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Darba devēju atsauksmes liecina, ka jaunieši ļoti centīgi un veiksmīgi tiek galā ar uzticētajiem darbiem. Līdz 1.jūlijam darba devēji ir pieteikuši kopumā 4940 darba vietas skolēniem. Visvairāk tās piedāvājuši tādi uzņēmumi kā starptautiskā lidosta Rīga, SIA Maxima Latvija, SIA Transcom Worldwide Latvia, AS Rīgas piena kombināts, SIA Rūķīšu tēja, Olimpiskais centrs Ventspils, SIA ALG Cleaning, SIA Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs, SIA Stockman, AS Prizma Latvija, kā arī pašvaldības visā Latvijas teritorijā.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) joprojām aicina ikvienu Latvijas uzņēmēju, biedrību vai pašvaldību piedāvāt darbu skolēniem. Darba devējs var pieteikties savā teritoriālajā NVA filiālē personīgi vai aizpildot anketu NVA mājaslapā www.nva.gov.lv.

NVA pārstāve Iveta Kancēna norāda, ka aģentūra rūpīgi analizē skolēnu vasaras nodarbinātības pasākuma norisi, lai izstrādātu priekšlikumus tā efektīvākai īstenošanai nākotnē. Līdz šim secināts, ka šāds pasākums, kas prasa darba devēju līdzfinansējumu, jāpopularizē jau iepriekšējā gada nogalē, kad uzņēmumi un pašvaldības plāno nākamā gada budžetus un var savlaicīgi ieplānot arī līdzekļus skolēnu nodarbināšanas līdzfinansēšanai.

Tāpat iespēju robežās tiek meklēti risinājumi, kā samazināt administratīvo slogu, bet vecākiem atvieglot rūpes, kas saistītas ar nodokļu nomaksu un atvieglojumiem par apgādībā esošajiem bērniem, saka NVA pārstāve.

Valsts līdzfinansētajās darbavietās šovasar tiks nodarbināti 15 līdz 20 gadus veci vispārējo, speciālo vai profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi. Skolēni varēs strādāt līdz 29.augustam. Kopumā plānots nodarbināt 10 481 jaunieti, katru viena mēneša garumā.