PIESLĒDZIES E-KLASEI

Otrdiena, 2024. gada 19. marts

Jāzeps

6490.jpeg
Foto: gow27 / 123RF
Skolas apģērbā bērns pavadīs lielāko dienas daļu, tādēļ galvenajiem tā izvēles kritērijiem ir jābūt ērtumam, izturībai un vienkāršai kopšanai.

Pamatojoties uz Zviedrijā veiktu pētījumu, bērnu apģērbu dizaineri sniedz ieteikumus, kas noderēs vecākiem, sagatavojot jauno skolēnu garderobi, vēsta portāls Tvnet.lv.

"Bērns vēlas būt bērns pat tad, ja viņš vairs nav bērnudārznieks, bet kļuvis par nopietnu skolēnu. Viņš joprojām daudz kustas un ir kūsājošas enerģijas pārpilns, tāpēc apģērbam ir jābūt ērtam: tas nedrīkst ierobežot kustības un berzt. Un, protams, ir svarīga drošība: izvairieties no auklām un lentēm, bet, izvēloties virsdrēbes, dodiet priekšroku jakām ar iešūtiem atstarotājiem," saka Zviedrijas bērnu apģērbu fabrikas Polarn O. Pyret vadītāja Marija Ekvista.  Viens no galvenajiem apģērba izvēles kritērijiem ir izturība, lai bērnam nav jābaidās, ka tas var viegli saplīst, tādējādi izraisot vecāku neapmierinātību. Apģērbs jāizvēlas bez liekiem papildinājumiem, kas sarežģī ne vien to valkāšanu, bet arī kopšanu. Nevajadzīgas auklas, lentes, apšuves, spiedpogas, pogas un citas papildu detaļas ne tikai traucē, bet mēdz arī ātri noplīst un pazust.

Lakoniska garderobe māca pareizi ģērbties

Liela nozīme ir tam, lai ģērbšanās būtu ērta un ātra. Latvijas klimatā vēsu rītu mēdz nomainīt silta pēcpusdiena, tāpēc bērnam ir jābūt iespējai vienkārši un ērti novilkt liekās drēbes un atkal saģērbties, kad vakarā kļūst vēsāks. Tas nenozīmē, ka garderobē jābūt ārkārtīgi daudz drēbēm: šajā gadījumā kvalitāte ir daudz svarīgāka par kvantitāti, bet skolēna pamata garderobe var sastāvēt no septiņiem galvenajiem apģērba gabaliem, kurus kombinējot var izveidot daudz dažādu komplektu gan skolas nodarbībām, gan svētku pasākumiem.

Labi pārdomāta garderobe māca skolēnam gaumīgi un pareizi ģērbties: bērns saprot, ka drēbes nav lietojamas tikai vienu reizi. Bērns iemācās savstarpēji saskaņot apģērba gabalus, saģērbties atbilstoši laikapstākļiem, pārdomāt apģērba atlasi. Ir svarīgi skolai izvēlēties kārtīgas klasiskā stila drēbes ar vienkāršu un ērtu piegriezumu. Nevajadzētu arī aizmirst, ka bērnam nepietiek pacietības ilgstoši laikot drēbes, turklāt viņš ātri nogurst. Šo iemeslu dēļ vecākiem var ieteikt iepriekš veikt veikalu monitoringu, bet pēc tam ņemt bērnu līdzi, lai atliktu vien izvēlēties labāko, bet bērnam apģērbu vajadzētu tikai uzmērīt.