PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

6486.jpeg
Foto: kzenon / 123RF
Kamēr bērni vasarā pārsvarā laiski atpūšas un izbauda vasaras brīvlaiku, vecākiem nevajadzētu aizmirst par bērna profilaktisko veselības pārbaudi.

Katru gadu mācību iestādes izziņas pieprasa iesniegt līdz septembra vidum, vēsta portāls Apollo.lv. Ārsts pediatrs, profilaktiski pārbaudot veselību, bērna organisma stāvokli daudzpusīgi izvērtē – bērnu nosver, izmēra, pārbauda asinsspiedienu, dzirdi, redzi, paklausās plaušu un sirds darbību. Kaut vismazāko aizdomu gadījumā, ievērojot jebkādus (kaut vai nelielus) veselības defektus, bērns tiek nosūtīts pie ārstiem speciālistiem. Tādējādi bērns tiek izmeklēts pamatīgāk. Kādas ir skolēnu veselības pamatproblēmas un kā no tām izvairīties?

Pasliktinās redze

Pārmērīga laika pavadīšana pie datora vai televizora, kustību un svaiga gaisa trūkums īpaši bojā redzi. Ir zinātniski pierādīts, ka, aktīvi pavadot laiku laukā, samazinās redzes problēmas. "Varbūt kādam ir grūti tam noticēt, bet katra papildus svaigā gaisā pavadīta stunda nedēļā pat par 2 procentiem samazina tuvredzības risku. Tas ir tādēļ, ka acis pozitīvi ietekmē dabiska gaisma un iespēja skatīties uz tālāk esošiem objektiem," stāsta oftalmoloģe Gaļina Kozlova. Kā apgalvo oftalmoloģe, vēloties, lai būtu lieliska redze, bērniem ieteicams ēst pēc iespējas vairāk burkānus, mellenes, zaļos lapu dārzeņus, piena izstrādājumus – šo produktu sastāvā ir daudz acīm nepieciešamo vielu. Ja arī bērnam nāksies nēsat brilles, par to nevajag satraukties, jo piedāvājums ir ārkārtīgi plašs un demokrātisks, turklāt brilles ir kļuvušas par stilīgu aksesuāru.

Nepareiza stāja

Kā apgalvo ārsti ortopēdi, vairums bērnu, tā vietā, lai pietiekami kustētos, skraidītu pa āru, peldētos ezeros vai upēs, kāpaļātu pa kokiem un tamlīdzīgi, lielāko dienas daļu pavada pie datora, televizora. Rezultāts – izliekts mugurkauls, nepareiza stāja, citi skeleta un muskuļu sistēmas traucējumi. Tuvojoties pirmajam septembrim, nav grūti izvēlēties mugursomu, kas patīk vislabāk – piedāvājums veikalos ir plašs, tomēr ne visas ir veselībai draudzīgas.

Pilnas mugursomas svaram nevajadzētu būt lielākam kā 10-12 % no skolēna svara. Tāpat skolas soma nedrīkst spiest, berzt, tai ir jābūt ērti nēsājamai. Jāņem vērā arī mugursomas jostu platums. Tam jābūt ne mazākam kā 4 cm. Pārāk platas jostas bērnam var berzt paduses, spiest. Mugursomas mugurai vajadzētu būt mīkstinātai, rokturim – arī, lai būtu ērti nest. Bērnam uzliekot mugursomu, tai nevajadzētu pacelties virs pleciem.