PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 29. marts

Agija, Aldonis

7885.jpeg
Foto: Foto: evdoha / 123RF
Jau četrpadsmito reizi visā Latvijā norisinājusies karjeras izglītības programma Ēnu diena.

Vakar visos Latvijas novados 1.-12. klašu skolēniem jeb Ēnotājiem nodrošinātas 6730 vakanču vietas, kas ir par 18% vairāk nekā pagājušajā gadā. Vislielāko atsaucību un vēlmi iepazīstināt skolēnus ar tajās pārstāvētajām profesijām izrādījušas valsts pārvaldes iestādes, informē biznesa izglītības biedrības Junior Achievement – Young Enterprise Latvija (JA-YE Latvija) pārstāve Antra Laumane.

Kā ik gadu, Ēnu dienā tika akcentēta konkrēta nozare, šoreiz vēršot uzmanību uz inženierzinātņu speciālistu trūkumu.

Arī E-klases redakcijā viesojās Ēna - astotās klases skolniece Una Narnicka no Siguldas Valsts ģimnāzijas. Viņa vēlējās noskaidrot, kāda ir žurnālista darba ikdiena E-klasē un kādi ir galvenie darba uzdevumi. Una Ēnu dienā nenoraudzījās uz darbu veikšanu pasīvi, bet piedalījās redakcijas plānotajās sapulcēs, intervijas veidošanā un aktīvi veica visus uzticētos pienākumus.

Ēnu dienā kaut reizi vajadzētu piedalīties ikvienam, tā ir vērtīga pieredze, kas ļoti noderēs profesijas izvēlē. Piemēram, es izvēlējos Ēnot žurnālisti un uzzināju, ka šī profesija ir radoša un interesanta. Lai arī sākumā biju satraukusies, no šīs dienas man visvairāk atmiņā palika tieši atmosfēra – visi bija laipni un ļoti sirsnīgi,” pēc aizvadītās darba dienas savos iespaidos dalās E-klases Ēna

Nākamgad Una labprāt Ēnotu fotogrāfu vai stjuarti: “Man patīk fotografēt, kā arī redzēt, kā top iznākums – bildes. Arī stjuartes profesija šķiet interesanta, jo var lidot pa pasauli un noraudzīties uz skaistajām debesīm.”

Pieprasītākās profesijas šogad:

  • Stjuarts (480)
  • Kruīza vadītājs (182)
  • Veterinārārsts (174)
  • Stila / vizāžas pedagogs (163)
  • Mūziķis Ralfs Eilands (143)
  • Žurnālists (141)
  • Bērnu ķirurgs (125)
  • Aktieris-biedētājs Zoja (122)

Šogad aktīvākie Ēnu devēji bijuši valsts pārvaldes iestādes, tai skaitā pašvaldības, iezīmējot valsts sektora aktīvāku iesaistīšanos jauniešu karjeras izglītībā. Ēnu devēju vidū plaši pārstāvētas arī izglītības iestādes, nevalstiskās organizācijas, bibliotēkas un kultūras iestādes, dodot iespēju ieskatīties ne tikai uzņēmumu, bet arī dažādu iestāžu un organizāciju darbā.

Kopš 2009. gada Ēnu devēju skaits ir palielinājies gandrīz četras reizes, savukārt Ēnu dienai reģistrēto skolēnu skaits palielinājies vairāk nekā septiņas reizes.

Ēnu diena tika aizvadīta Saeimā, noskaidroja Chaula.Tv


EdInfografika2015.png