PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

6287.jpeg
Obligāto eksāmenu nedrīkst ieviest vienā dienā, jo bērniem par to, kas viņus sagaida beidzot skolu, ir jāzina laicīgi, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

L. Straujuma uzsvēra, ka valdībā šī gada sākumā atbalstītā ideja par obligāto eksāmenu ķīmijā vai fizikā nav atcelta. Izglītības un zinātnes ministrija turpinās darbu pie mācību procesa uzlabošanas šajos mācību priekšmetos, kā arī gatavos pilotprojektus eksāmena ieviešanai, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Pēc premjerministres teiktā, pēc pilotprojektu realizācijas varētu kļūt skaidrs vai tiks ieviests obligātais eksāmens, vai arī papildus pārbaudes darbs.

Kā L. Straujumai atzinusi izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete, viņa esot kopumā skeptiska pret centralizētajiem eksāmeniem, tajā skaitā, pret centralizēto eksāmenu fizikā un ķīmijā, jo pasaules pieredze liecinot, ka daudzās valstīs sāk atteikties no centralizētajiem eksāmeniem.

Valdošo koalīciju pārstāvošie politiskie spēki vakar vienojās, ka obligātais centralizētais eksāmens vidusskolēniem fizikā vai ķīmijā ir konceptuāli atbalstāms, tomēr to nevar ieviest uzreiz.

Kā žurnālistiem sacīja L. Straujuma, panākta vienošanās, ka obligāto eksāmenu fizikā vai ķīmijā varētu ieviest pēc trīs gadiem.

Valdības vadītāja skaidroja, ka būs papildu pārbaudes darbi un pilotprojekti, ko IZM varētu sākt organizēt nākamajā gadā. Tomēr obligātus eksāmenus nevar ieviest šogad. Tas varētu būt reāli pēc trīs gadiem, lai skolēni, sākoties mācībām vidusskolā, zinātu, ka viņam būs šāds eksāmens, skaidroja Straujuma. Tas atbilstu arī atbalstītajām Izglītības attīstības pamatnostādnēm.

Arī bijušais izglītības un zinātnes ministrs, pašreizējais ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis uzsvēra, ka tas pilnībā atbilst iepriekšējam valdības lēmumam. Proti, pārējās periodā skolēniem, kuri pašlaik mācās 10.klasē, pēc vidusskolas pabeigšanas būtu tikai piloteksāmens un skolēni varētu izvēlēties, vai to iekļaut savā sertifikātā. Tiem, kuri sāks mācības vidusskolā nākamajā mācību gadā, būs obligāts piektais centralizētais eksāmens ķīmijā vai fizikā.