PIESLĒDZIES E-KLASEI

Piektdiena, 2024. gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

7201.jpeg
Foto: chrisdorney / 123RF
Vai arī piektklasnieki, kuri pagaidām skolas solos vēl neapgūst vēstures priekšmetu, zina, kāda nozīme Latvijā ir 11.novembrim?

“Latvijā tiek atzīmēta Lāčplēša diena, jo 1919. gada 11. novembrī latviešu karaspēks uzveica bermontiešus jeb Rietumu brīvprātīgo armiju ar Pāvelu Bermontu priekšgalā,” šādi uz jautājumu, kāpēc Latvijā tiek atzīmēta Lāčplēša diena, atbild 5. klases skolniece Elīna, raksta laikraksts Diena.

Skolniece arī zina stāstīt par triju zvaigžņu nozīmi Brīvības piemineklī, Latvijas valsts dibināšanu un pirmo Latvijas prezidentu. Izrādās, trešdaļa no laikraksta aptaujātajiem skolēniem 11.novembri saista ar mitoloģiskā tēla Lāčplēša dzimšanas dienu, taču to, iespējams, var skaidrot ar faktu, ka piektajā klasē vēsturi vēl nemāca. Tikmēr lielu lomu mazo skolēnu zināšanu apguvē gan var ieņemt ne tikai ģimene, bet arī muzeji. Īpašu uzmanību un apmeklējumu skaita pieaugumu muzeji piedzīvo tieši valsts svētku laikā.

Par Latvijas Kara muzeju vislielākā interese ir tieši novembrī, taču skolēnu auditorija gan ir palielinājusies visa gada garumā. Ja agrāk to pārsvarā apmeklēja 5., 9. un 12. klašu skolēni, lai gatavotos valsts pārbaudes darbiem, tad šobrīd ļoti liela interese ir no visu vecumu skolēniem. Gada laikā skolēni veido apmēram ceturto daļu no visu apmeklētāju skaita. Latvijas Kara muzeja Izglītības un informācijas nodaļas vadītājs Mārtiņš Mitenbergs laikrakstam Diena pavēstījis, ka dienas laikā tiek apkalpotas ap 40 pieteikto skolēnu grupu, bet netrūkst arī to, kuri gidu pakalpojumus neizmanto.

Līdzīgi ir arī Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā – Lāčplēša dienā ekskursijām vien pieteikušās 20 skolēnu grupas. Muzeja pedagoģe Santa Miķelšteine informē, ka gadu laikā vairākām skolām došanās uz muzeju 11. novembrī ir izveidojusies par tradīciju.