PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

5887.jpeg
Vakar ar svinīgu atklāšanas pasākumu Eiropas Savienības mājā visā Latvijā sākusies gadskārtējā E-prasmju nedēļa, kuras ietvaros teju 100 novados plānoti vairāk nekā 800 pasākumu.

E-prasmju apguvē plānots iesaistīt vairākus desmitus tūkstošus valsts iedzīvotāju - sākot no jauniešiem un beidzot ar senioriem, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Šoreiz E-prasmju nedēļai fokusā būs izglītība tiem sabiedrības locekļiem, kas vēl nav ienākuši digitālajā pasaulē, kā arī e-prasmju pilnveidošana karjeras iespējām, tai skaitā arī cilvēkiem, kas to trūkuma dēļ bijuši spiesti pamest darba tirgu, norādīja Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas (LIKTA) prezidente Signe Bāliņa.

Lai veicinātu cilvēku vēlmi iemācīties pilnvērtīgi izmantot biroja programmatūru, Microsoft šogad piedāvās 600 cilvēkiem bez maksas nolikt eksāmenu un saņemt īpašu sertifikātu, kas apliecina prasmes darbā ar Microsoft Office programmām. Kā norādīja Lattelecom valdes priekšsēdētājs Juris Gulbis, e-prasmes ir nevis priekšrocība, bet reāla nepieciešamība. Lai veicinātu šo prasmju nostiprināšanu no pēc iespējas agrāka vecuma, patlaban tiekot spriests, kā padarīt mūsdienīgāku skolā mācāmās informātikas priekšmeta saturu, informēja Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāre Sanda Liepiņa. Tas ir īpaši aktuāli, jo nozīmīga problēma esot studentu atbirums no datorzinību studiju programmām, kas daļēji saistāms ar jauniešu pāragru izvēli par labu karjerai, kā arī ar to, ka, vidusskolu beidzot, vairums neesot gatavi studēt šo priekšmetu, norādīja S. Bāliņa. No klātesošajiem izskanēja arī viedokļi par to, vai Latvija nevarētu līdzināties ziemeļu kaimiņiem igauņiem un piedāvāt programmēšanas apmācības jau no sākumskolas pirmās klases.

E-prasmju nedēļas atklāšanas ceremonijas ietvaros augsta līmeņa nozares līderi un politikas veidotāji apkopoja gada laikā paveikto, kā arī sniedza ieskatu šī brīža iniciatīvās nacionālā un Eiropas mērogā. Tāpat pasākuma laikā informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozares un nevalstisko organizāciju pārstāvji, vienojoties par sadarbību e-prasmju attīstības veicināšanā Latvijā, svinīgi parakstīja paplašināto memorandu par E-prasmju partnerības izveidi Latvijā.

Galvenie memoranda rīcības virzieni ir izglītība atbilstoši darba tirgus prasībām, jauniešu piesaiste IKT jomai, interaktīva un mūsdienīga mācību procesa nodrošināšana un sabiedrības izglītošana par digitālo prasmju nepieciešamību.

Latvija jau piekto gadu rīko E-prasmju nedēļu. Pagājušajā gadā visā Latvijā dažādos E-prasmju nedēļas pasākumos piedalījās 42 690 dalībnieki. Sīkāku informāciju par šogad plānotajiem pasākumiem iespējams atrast interneta vietnē www.e-prasmes.lv.