PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

7434.jpeg
Foto: jalephoto / 123RF
Bezmaksas programma Plag.lv izstrādāta speciāli Latvijas pasniedzējiem un studentiem, lai cīnītos ar plaģiātismu universitātēs. 

Sistēma spējot atklāt plaģiātu darbos latviešu valodā, izskatot visus iespējamos tiešsaistes informācijas avotus. Plaģiāta detektora sistēma analizē materiālus no zinātniskiem darbiem un tiešsaistes bibliotēkām līdz ziņu portāliem. Programmas analogu Lietuvā lieto vairāk nekā 50 000 studentu un 2000 pasniedzēju. Tagad Plag.lv pieejams arī latviešu studentiem un pasniedzējiem, informē ziņu aģentūra LETA.

Pārbaudot darbu ar bezmaksas programmas Plag.lv palīdzību, studenti varēšot būt droši, ka viņus nevarēs apvainot plaģiātismā. Savukārt pasniedzēji viegli varēs pārliecināties par to, ka studenti nodod oriģinālus un kvalitatīvi uzrakstītus darbus. 80% no visiem plaģiātiem tiekot ņemti no interneta resursiem. Sistēma ļaujot arī atklāt visas viltības, aiz kurām slēpjas plaģiāts, piemēram, sarežģīto latīņu alfabēta burtu aizstāšana ar kirilicu.

Plag.lv izstrādātājs Arturs Vinkevičus skaidro, ka vienīgā iespēja slēpt plaģiātu ir pavisam izdzēst to no darba, jo, pārveidojot nozagto tekstu, algoritmu neesot iespējams apmānīt.

Atšķirībā no Latvijas universitātēs esošās sistēmas Plag.lv ir spējīga atpazīt visus interneta resursus un akadēmiskos darbus, kas pieejami tiešsaistē.

A.Vinkevičus pārstāv Lietuvā reģistrētu kompāniju SIA ACVK, kura arī administrē izveidoto resursu. Tajā gan arī norādīts, ka sistēmai nav komerciāla rakstura, tāpēc to izmanto pasniedzēji, studenti un mācību iestādes bez maksas, taču par maksu ir papildu pakalpojumi studentiem, piemēram, detalizētas plaģiāta atskaites caurskatīšana.