PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

6804.jpeg
Foto: awvw / 123RF
Kārtējo reizi astoņi jaunieši no Latvijas bija piedalījušies Krievijas rīkotajā militāri politiskajā nometnē Sojuz. 

Tajā notikušas ne vien fiziskās izturības un šaušanas mācības, bet arī informācijas kara apmācības un jaunā izlūka skola, ko vadījis Krievijas izlūkdienesta virsnieks.

Šogad nometne augusta beigās notikusi Kirgizstānā netālu no Isikula ezera. Uz to bija devusies Latvijas komanda Lāčplēsis Afganistānas kara veterāna Sergeja Īvana vadībā ar astoņiem skolniekiem no Latvijas, šodien vēsta laikraksts Latvijas avīze.

"Mūsu jauniešu dalība ideoloģiski motivētā nometnē, kurā viņus apmāca Krievijas bijušie izlūkdienesta virsnieki un Specnaz karavīri, vispirms ir apdraudējums pašiem jauniešiem un viņu nākotnei," uzskata aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. Arī Drošības policija (DP) norādījusi, ka Latvijas jauniešu braukšana uz militarizētām un ideoloģiski orientētām nometnēm Krievijā, kur tiek aktīvi propagandētas Krievijas ģeopolitiskās intereses, rada ilgtermiņa riskus, informē ziņu aģentūra LETA.

Nometņu apmeklēšana gan nav pretlikumīga darbība. Tā esot vecāku atbildība, kuriem jāapzinās, ka jaunieši var kļūt par instrumentu citas valsts interešu īstenošanai Latvijā. "Pret atļautām, taču nevēlamām darbībām demokrātiskā sabiedrībā ir jāvēršas ar atbilstošiem instrumentiem, piemēram, jāspēj ieinteresēt jauniešus par alternatīvām iespējām Latvijā vai jāveic informatīvs un izglītojošs darbs skolās, no kurām jaunieši dodas uz šādām nometnēm," uzsver DP.

Savukārt Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Ainars Latkovskis savā nostājā ir stingrāks un uzskata, ka drošības iestādēm būtu jāvēršas arī pret jauniešu vervētāju - Sergeju Īvanu, kā arī aicina Izglītības valsts inspekciju pievērst uzmanību skolām, kurās mācās nometnes dalībnieki. Skolas direktora atbildība esot, lai jaunieši skolās tiktu audzināti valstiskā garā.