PIESLĒDZIES E-KLASEI

Ceturtdiena, 2024. gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

6497.jpeg
Foto: svedoliver / 123RF
Latvijas skolēniem, kuri piedalījās starptautiskajās olimpiādēs matemātikā, fizikā, ķīmijā un informācijas tehnoloģijās, jūlijs bijis izcili veiksmīgs.

Pagājušajā nedēļā Vjetnamas galvaspilsētā Hanojā notika starptautiskā ķīmijas olimpiāde, kurā piedalījās četri Latvijas skolēni: no kuriem divi – Edgars Klētnieks no Cēsu Valsts ģimnāzijas un Ritums Cepītis no Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas – izcīnīja bronzas medaļas. Olimpiādes uzdevumus – gan teorētiskos, gan laboratorijas darbus – skolēni pildīja desmit stundas, vēsta Latvijas Avīze.

Sudraba medaļu saņēma Aglonas vidusskolas skolnieks Daniels Krimans Indonēzijā notikušajā starptautiskajā bioloģijas olimpiādē, bet bronzas godalgu izcīnīja Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolniece Katrīna Daila Neiburga. Atzinību saņēma Cēsu Valsts ģimnāzijas skolniece Marta Rudzīte.

Dienvidāfrikā, Keiptaunā, notikušajā starptautiskajā matemātikas olimpiādē Latvijas pārstāvim Daugavpils 10. vidusskolas skolniekam Denisam Dunaveckim pat izdevās iegūt sudraba medaļu. Bronzas godalgu saņēma Rīgas 40. vidusskolas skolnieks Vladislavs Kļevickis, bet atzinības rakstu – Rīgas Ostvalda vidusskolas skolnieks Oļegs Matvejevs. Visus uzdevumus pareizi izdevās atrisināt trīs skolēniem no Austrālijas, Ķīnas un Taivānas, tādējādi viņi uzvarēja. Olimpiādē piedalījās 560 jaunie matemātiķi no 101 valsts.

Pat pie trim sudraba medaļām tika Latvijas skolēni, kuri piedalījās starptautiskajā informātikas olimpiādē, kas notika Taivānā, Taipejā: Aleksejs Popovs un Kristaps Čivkulis no Rīgas 1. Valsts ģimnāzijas, kā arī Rīgas 89. vidusskolas skolnieks Aleksejs Zajakins. Šogad olimpiādē piedalījās 308 dalībnieki no 81 valsts. Vislabāk veicās Ķīnas pārstāvjiem.

Savukārt Kazahstānas galvaspilsētā Astanā notikušajā starptautiskajā fizikas olimpiādē visi pieci skolēni, kuri pārstāvēja Latviju, izcīnīja godalgas. Rūdolfs Treilis no Rīgas 1. Valsts ģimnāzijas, Luka Ivanovskis no Rīgas Zolitūdes ģimnāzijas un Sergejs Blakunovs no Daugavpils krievu vidusskolas – liceja saņēma bronzas medaļas, bet Artūrs Bērziņš un Dāvis Zavickis (abi no Rīgas 1. Valsts ģimnāzijas) – atzinības rakstus.

Olimpiādē piedalījās gandrīz 400 skolēnu no 85 pasaules valstīm. Teorētiskajos uzdevumos pārbaudīja skolēnu prasmi lietot fizikas likumus, piemēram, noteikt ziepju burbuļa svārstību frekvenci vai aprēķināt, kādos apstākļos veidojas rīta rasa. Eksperimentālajā olimpiādes daļā skolēni izmantoja lāzerus, polarizatorus un fotodiodes, lai izpētītu gaismas dubultlaušanu dažādos materiālos un šķidrajos kristālos. Latvijas skolēnu izlasi uz Kazahstānu pavadīja Latvijas Universitātes pētnieki: docents Ģirts Barinovs un asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs. Viņi veica uzdevumu tulkošanu latviešu valodā, kā arī pārbaudīja un aizstāvēja mūsu skolēnu risinājumus.

Starptautiskās mācību priekšmetu olimpiādēs šovasar piedalās 28 skolēni no dažādām Latvijas pilsētām. Augustā gaidāmas olimpiādes vācu valodā un ģeogrāfijā.