PIESLĒDZIES E-KLASEI

Sestdiena, 2024. gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

10343.jpeg
Foto: 123RF
Valdība atbalstīja vairākas izmaiņas ēdināšanas kārtībā izglītības iestādēs, tostarp ēdienam pievienojamā sāls pieļaujamā daudzuma palielināšanu visās izglītības iestādēs, izņemot bērnudārzus.

Patlaban pievienotā sāls daudzums gatavajā ēdienā visās izglītības iestādēs, izņemot pirmsskolas izglītības iestādes, nedrīkst pārsniegt 0,25 gramus uz 100 gramiem produkta. Tas tiks palielināts līdz 0,4 gramiem uz 100 gramiem gatavā ēdiena, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Kā skaidro Veselības ministrija (VM), šobrīd noteiktais ēdienam pievienotā sāls daudzums skolās ir pārāk mazs, un pāreja uz ēdienu, kura pagatavošanā izmantots mazs sāls daudzums, notika pārāk strauji. Ministrija secinājusi, ka bērni pie šāda sāls daudzuma ēdienā vēl nav pieraduši, jo tas ir pretrunā ar līdzšinējām ēšanas tradīcijām ģimenē un sabiedrībā kopumā, tāpēc viņi ēdienu neēd, bet izvēlas ēst blakus esošajās kafejnīcās, apmeklēt veikalus un pirkt neveselīgus našķus.

Tikmēr izmaiņas ēdienam pievienojamā cukura daudzumā skars internātskolas. VM secinājusi, ka šobrīd tas internātskolās noteikts pārāk mazs, jo uz vietas tiek gatavoti arī miltu konditorejas izstrādājumi, piemēram, plātsmaizes un smalkmaizītes. Tādēļ ēdienam pievienotā cukura daudzumā neieskaitīs to cukuru, kas tiek izmantots uz vietas gatavotiem miltu konditorejas izstrādājumiem.

Noteikumi arī nosaka, ka ēdinātāji nevarēs izmantot dažādu garšvielu maisījumu, kas satur sāli, cukuru un pārtikas piedevas, kas ir garšas pastiprinātāji E620-E625.

Vienlaikus noteikts, ka bērniem ar celiakiju, cukura diabētu, pārtikas alerģiju vai nepanesību ēdināšana izglītības iestādēs būs jānodrošina saskaņā ar ārsta rakstiskiem norādījumiem. Tā VM vēlas izvairīties no situācijas, kad ēdienkartē tiek iekļauti pārtikas produkti, kurus šie bērni nedrīkst lietot.

Visbeidzot noteikumi paredz, ka bērnudārzos kaloriju un uzturvielu daudzums tiks noteikts visai dienai, nevis atsevišķām ēdienreizēm, tādējādi iestādes varēs elastīgāk plānot bērnu ēdināšanu visas dienas garumā.